Набавка стеоних јуница још једна превара власти

Три године  у министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде се обећава набавка 3000 стеоних јуница. Сваки пут када неко од надлежних проговори о овој теми, пољопривредници се обрадују, јер жељно ишчекују високо млијечне И комбиноване расе крава, које би набавили путем кредита, а које би ова грла својом квалитетом врло брзо могла исплатити.

Република Српска 06.10.2014 | 21:00
Набавка стеоних јуница још једна превара власти

Многи фармери су у том ишчекивању задужили како би проширили своје фарме и изградили додатне капацитете.
Међутим, стеоних јуница још увијек нема и како сад ствари стоје ко зна да ли ће их икада и бити.

Три године пусте приче, надања и очекивања и два пропала тендера. Око 470 произвођача млијека је исказало интерес за овај пројекат.

Комисија ресорног министарства је обишла фармере и закључила да би само три највећа произвођача млијека у Српској:”Фармаланд” Нова Топола, ПД Семберија Бијељина и “Планинско добро” из Невесиња радо “угостили” бар хиљаду ових грла. Остало би се подјелило малим фармерима, додуше онако како смо и навикли, ко је ближи власти, његов добитак је и већи. Добитак значи да би се квалитетно грло добило за око 4 000 марака.

Такав потез би се брзо  исплатио, јер то на годишњем нивоу значи око 6000 литара млијека. Међутим, између  јуница и фармера стао је недостатак новца.

Да би се превазишао проблем, константног немања новца за аграрни сектор, окренуло се страним инвеститорима. Међутим, ни ту није било среће. Пропала су два међународна тендера.

Премда актуелна власт и њој блиски стално истичу како није проблем  банкарска гаранцију, када иза ње стоји Влада Српске, овај пут  изгледа да је гаранција, управо проблем.

Из Владе спремно поручују да се неће тако лако одустати од овог пројекта.

Без обзира на ова настојања, многим фармерима су због пустих обећања већ начињене штете. Многи су, док су чекали обећане приплодне јунице  изградили и проширили своје капацитете, инвестирали у нову опрему и на крају се морали додатно задужити како би сами купили јунице.

Усорац се, премда  како каже, не воли износити личне примјере, задужио додатних 280 хиљада марака и
сам купио 66 грла.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ђаво нам засјео за врат?

06.10.2014 13:56

Па зар народ не зна с ким има посла у власти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

06.10.2014 14:01

Ако планирају да нам пошаљу генетски деформисане и луде краве, боље да их не шаљу. Не требају нам ни за џабе, а не у виду кредита. Ваљда постоји контрола генетског инжењеринга животња. Мада, чисто сумњам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хипнотисани

06.10.2014 16:03

Ја не знам ста јос треба да се деси да залудјени народ схвати да актуелна власт прица прице за лаку ноц.

ОДГОВОРИТЕ