Nabavka steonih junica još jedna prevara vlasti

Tri godine  u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se obećava nabavka 3000 steonih junica. Svaki put kada neko od nadležnih progovori o ovoj temi, poljoprivrednici se obraduju, jer željno iščekuju visoko mliječne I kombinovane rase krava, koje bi nabavili putem kredita, a koje bi ova grla svojom kvalitetom vrlo brzo mogla isplatiti.

Republika Srpska 06.10.2014 | 21:00
Nabavka steonih junica još jedna prevara vlasti

Mnogi farmeri su u tom iščekivanju zadužili kako bi proširili svoje farme i izgradili dodatne kapacitete.
Međutim, steonih junica još uvijek nema i kako sad stvari stoje ko zna da li će ih ikada i biti.

Tri godine puste priče, nadanja i očekivanja i dva propala tendera. Oko 470 proizvođača mlijeka je iskazalo interes za ovaj projekat.

Komisija resornog ministarstva je obišla farmere i zaključila da bi samo tri najveća proizvođača mlijeka u Srpskoj:”Farmaland” Nova Topola, PD Semberija Bijeljina i “Planinsko dobro” iz Nevesinja rado “ugostili” bar hiljadu ovih grla. Ostalo bi se podjelilo malim farmerima, doduše onako kako smo i navikli, ko je bliži vlasti, njegov dobitak je i veći. Dobitak znači da bi se kvalitetno grlo dobilo za oko 4 000 maraka.

Takav potez bi se brzo  isplatio, jer to na godišnjem nivou znači oko 6000 litara mlijeka. Međutim, između  junica i farmera stao je nedostatak novca.

Da bi se prevazišao problem, konstantnog nemanja novca za agrarni sektor, okrenulo se stranim investitorima. Međutim, ni tu nije bilo sreće. Propala su dva međunarodna tendera.

Premda aktuelna vlast i njoj bliski stalno ističu kako nije problem  bankarska garanciju, kada iza nje stoji Vlada Srpske, ovaj put  izgleda da je garancija, upravo problem.

Iz Vlade spremno poručuju da se neće tako lako odustati od ovog projekta.

Bez obzira na ova nastojanja, mnogim farmerima su zbog pustih obećanja već načinjene štete. Mnogi su, dok su čekali obećane priplodne junice  izgradili i proširili svoje kapacitete, investirali u novu opremu i na kraju se morali dodatno zadužiti kako bi sami kupili junice.

Usorac se, premda  kako kaže, ne voli iznositi lične primjere, zadužio dodatnih 280 hiljada maraka i
sam kupio 66 grla.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Đavo nam zasjeo za vrat?

06.10.2014 13:56

Pa zar narod ne zna s kim ima posla u vlasti?

ODGOVORITE
Name

СС

06.10.2014 14:01

Ако планирају да нам пошаљу генетски деформисане и луде краве, боље да их не шаљу. Не требају нам ни за џабе, а не у виду кредита. Ваљда постоји контрола генетског инжењеринга животња. Мада, чисто сумњам.

ODGOVORITE
Name

hipnotisani

06.10.2014 16:03

Ja ne znam sta jos treba da se desi da zaludjeni narod shvati da aktuelna vlast prica price za laku noc.

ODGOVORITE