НАТО за конструктивне односе са Русијом

НАТО жели конструктивне односе са Русијом у свјетлу повећања свог присуства у земљама чланицама на истоку Европе, рекао је нови генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Свијет 06.10.2014 | 10:45
НАТО за конструктивне односе са Русијом

Столтенберг, који је у посјети Пољској, рекао је да ће НАТО и даље поштовати своје међународне обавезе, које укључују споразум са Москвом о западном војном распоређивању у бившим чланицама совјетског блока.

"Нема контрадикције између јаког НАТО-а и изградње конструктивних односа са Русијом", рекао је Столтенберг, бивши норвешки премијер, који је прошле седмице преузео дужност.

Он је у интервјуу листу "Газета Виборча" рекао да његов став произилази из личног искуства.

"Норвешка је мала земља која се граничи са Русијом, али упркос томе, вјероватно и у најтежим периодима хладног рата, ми смо сарађивали по питањима енергетике, риболова и демаркације граница на мору", рекао је он.

Говорећи о појачаном присуству Алијансе у Пољској и земљама Балтика, он је рекао да НАТО појачава безбједност, али не нарушава безбједносне обавезе.

Столтенберг ће данас у Варшави разговарати о јачању источног крила Алијансе и формирању снага за брзи одговор.

Он ће се састати са предсједником Пољске Брониславом Коморовским, премијером Евом Копач, министром одбране Томашом Сјемонијаком и министром спољних послова Гржегоржом Шчетином, саопштио је НАТО, преноси ТАСС.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

06.10.2014 09:43

Опет само приче да утјеше своје источне чланице. Да смију они би давно напали. Најављују те снаге за брза дејства одавно али још увјек нема ништа од тога.Прочитах изјаву на сајту РТС-а да се неће војно мјешати у Украјини.Баш ме занима што? нису чак ни изнијели предлог у УН-у.Могли су Србију бомбардовати без икакве сагласности али овдје "шкрипи"

ОДГОВОРИТЕ