NATO za konstruktivne odnose sa Rusijom

NATO želi konstruktivne odnose sa Rusijom u svjetlu povećanja svog prisustva u zemljama članicama na istoku Evrope, rekao je novi generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Svijet 06.10.2014 | 10:45
NATO za konstruktivne odnose sa Rusijom

Stoltenberg, koji je u posjeti Poljskoj, rekao je da će NATO i dalje poštovati svoje međunarodne obaveze, koje uključuju sporazum sa Moskvom o zapadnom vojnom raspoređivanju u bivšim članicama sovjetskog bloka.

"Nema kontradikcije između jakog NATO-a i izgradnje konstruktivnih odnosa sa Rusijom", rekao je Stoltenberg, bivši norveški premijer, koji je prošle sedmice preuzeo dužnost.

On je u intervjuu listu "Gazeta Viborča" rekao da njegov stav proizilazi iz ličnog iskustva.

"Norveška je mala zemlja koja se graniči sa Rusijom, ali uprkos tome, vjerovatno i u najtežim periodima hladnog rata, mi smo sarađivali po pitanjima energetike, ribolova i demarkacije granica na moru", rekao je on.

Govoreći o pojačanom prisustvu Alijanse u Poljskoj i zemljama Baltika, on je rekao da NATO pojačava bezbjednost, ali ne narušava bezbjednosne obaveze.

Stoltenberg će danas u Varšavi razgovarati o jačanju istočnog krila Alijanse i formiranju snaga za brzi odgovor.

On će se sastati sa predsjednikom Poljske Bronislavom Komorovskim, premijerom Evom Kopač, ministrom odbrane Tomašom Sjemonijakom i ministrom spoljnih poslova Gržegoržom Ščetinom, saopštio je NATO, prenosi TASS.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

06.10.2014 09:43

Opet samo priče da utješe svoje istočne članice. Da smiju oni bi davno napali. Najavljuju te snage za brza dejstva odavno ali još uvjek nema ništa od toga.Pročitah izjavu na sajtu RTS-a da se neće vojno mješati u Ukrajini.Baš me zanima što? nisu čak ni iznijeli predlog u UN-u.Mogli su Srbiju bombardovati bez ikakve saglasnosti ali ovdje "škripi"

ODGOVORITE