Прекинути прљаве послове везане за "Јужни ток"

Америчке власти поручиле су данас да што пре треба прекинути "прљаве послове" повезане с пројектом "Јужни ток", који повећавају зависност укључених земаља од само једног извора енергије.

Свијет 05.10.2014 | 18:20
Прекинути прљаве послове везане за "Јужни ток"

Овај став изнела је помоћница америчког државног секретара за Европу Викторија Нуланд, критикујући у том контексту мађарског премијера Виктора Орбана, који се залаже за изградњу "Јужног тока" и прекид
санкција Русији.

Обраћајући се цланицама ЕУ које се припремају за изградњу "Јужног тока" - руског гасовода кроз Западни Балкан до Аустрије и Италије - укључујући Бугарску, Хрватску, Грчку, Мађарску, Румунију и Словенију - Нуландова је поручила:
"Тражим од њих да прекину прљаве послове које повећавају зависност њихових земаља од једног извора енергије, упркос томе што званицно тврде да су за политику разноликости".

Како преноси бриселски портал "Еуобзервер", Нуландова је нарочито критиковала мађарског премијера Виктора Орбана, пошто је амерички председник Барак Обама прошлог месеца "ставио Мађарску у исти кош" с Русијом, кад је реч о опасности за цивилно друштво.

"Од Русије до Кине и Венецуеле, видимо немилосрдне прогоне и клеветање оних који мисле другачије као субверзивних елемената. На местима као што је Азербејџан, закони готово онемогућавају невладиним организацијама да раде. Од Мађарске до Египта, бескрајни прописи и нескривено застрасивање све више погађају цивилно друштво", рекао је Обама у Њујорку 23. септембра.

Нуландова је и пре два дана критиковала Орбана за "демократско назадовање", рекавши да је "централна Европа још једном на линији фронта у борби за заштиту наше безбедности и наших вредности", а да је данас "та борба поново и унутрашња и спољашња".

Она није директно именовала Орбана, али је алудирала на његово отворено критиковање западних санкција Русији, наводи "Еуобсервер".

Нуландова је поменула и Орбанову изјаву са састанка лидера етничких Мађара у Румунији у јулу, када је рекао да не мисли да чланство у ЕУ спречава Мађарску да гради нову државу засновану на националним темељима."Поред тога што убирају плодове од чланства у ЕУ и НАТО-у, има лидера у региону који су изгледа заборавили вредности на којима су те институције засноване", рекла је Нуландова.

Нуландова је, такође, поменула "двоструки канцер демократског назадовања и корупције" у источној Европи, који ствара "црвоточину која подрива безбедност њихових нација".


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЦЦ

05.10.2014 18:41

Жао нам је госпођо Нуланд, тренутно су нам Руси и Јужни ток најповољнији и најпоузданији, за разлику од вас преко баре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

05.10.2014 22:05

Када це прекинути да гурају нос тамо гдје му мјесто није , у тудје послове и зивоте. Оно сто вама не ваља нама је сигурно много корисно.

ОДГОВОРИТЕ