Prekinuti prljave poslove vezane za "Južni tok"

Američke vlasti poručile su danas da što pre treba prekinuti "prljave poslove" povezane s projektom "Južni tok", koji povećavaju zavisnost uključenih zemalja od samo jednog izvora energije.

Svijet 05.10.2014 | 18:20
Prekinuti prljave poslove vezane za "Južni tok"

Ovaj stav iznela je pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktorija Nuland, kritikujući u tom kontekstu mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se zalaže za izgradnju "Južnog toka" i prekid
sankcija Rusiji.

Obraćajući se clanicama EU koje se pripremaju za izgradnju "Južnog toka" - ruskog gasovoda kroz Zapadni Balkan do Austrije i Italije - uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, Rumuniju i Sloveniju - Nulandova je poručila:
"Tražim od njih da prekinu prljave poslove koje povećavaju zavisnost njihovih zemalja od jednog izvora energije, uprkos tome što zvanicno tvrde da su za politiku raznolikosti".

Kako prenosi briselski portal "Euobzerver", Nulandova je naročito kritikovala mađarskog premijera Viktora Orbana, pošto je američki predsednik Barak Obama prošlog meseca "stavio Mađarsku u isti koš" s Rusijom, kad je reč o opasnosti za civilno društvo.

"Od Rusije do Kine i Venecuele, vidimo nemilosrdne progone i klevetanje onih koji misle drugačije kao subverzivnih elemenata. Na mestima kao što je Azerbejdžan, zakoni gotovo onemogućavaju nevladinim organizacijama da rade. Od Mađarske do Egipta, beskrajni propisi i neskriveno zastrasivanje sve više pogađaju civilno društvo", rekao je Obama u Njujorku 23. septembra.

Nulandova je i pre dva dana kritikovala Orbana za "demokratsko nazadovanje", rekavši da je "centralna Evropa još jednom na liniji fronta u borbi za zaštitu naše bezbednosti i naših vrednosti", a da je danas "ta borba ponovo i unutrašnja i spoljašnja".

Ona nije direktno imenovala Orbana, ali je aludirala na njegovo otvoreno kritikovanje zapadnih sankcija Rusiji, navodi "Euobserver".

Nulandova je pomenula i Orbanovu izjavu sa sastanka lidera etničkih Mađara u Rumuniji u julu, kada je rekao da ne misli da članstvo u EU sprečava Mađarsku da gradi novu državu zasnovanu na nacionalnim temeljima."Pored toga što ubiraju plodove od članstva u EU i NATO-u, ima lidera u regionu koji su izgleda zaboravili vrednosti na kojima su te institucije zasnovane", rekla je Nulandova.

Nulandova je, takođe, pomenula "dvostruki kancer demokratskog nazadovanja i korupcije" u istočnoj Evropi, koji stvara "crvotočinu koja podriva bezbednost njihovih nacija".


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

CC

05.10.2014 18:41

Жао нам је госпођо Нуланд, тренутно су нам Руси и Јужни ток најповољнији и најпоузданији, за разлику од вас преко баре!

ODGOVORITE
Name

Sudija

05.10.2014 22:05

Kada ce prekinuti da guraju nos tamo gdje mu mjesto nije , u tudje poslove i zivote. Ono sto vama ne valja nama je sigurno mnogo korisno.

ODGOVORITE