Има ли рјешења за кризу на Космету?

Политичка криза на Косову у финалној фази, а евентулни неуспех Атифете Јахјаге да убеди лидере да постигну споразум, довешће до уплитања међународне заједнице.

Србија 05.10.2014 | 14:47
Има ли рјешења за кризу на Космету?

Према једном сценарију, Уставни суд би дао за право председници Косова да прогласи нове ванредне изборе, док би, према другом сценарију, уз посредовање међународне заједнице, странке могле основати привремену техничку владу, пише приштински дневник Трибуна.

Техничка влада или нови избори су у овом тренутку једино решење ако обе стране не буде промениле за сада чврсте ставове. 
 
Извори дневника кажу да се у последње време разматра сценарио који може довести до изласка из садашње кризе, ако ДПК са једне и постизборна коалиција ДСК, АЗБК, ИК и Самоопредељење остану на садашњим позицијама. 
 
Према том сценарију, председница Јахјага би уз подршку медјународних фактора од Уставног суда затражила одговор на питање како ићи на изборе када не може доћи до конституисања институција. Део овог сценарија је и формирање тахничке владе. 
 
Медјутим, познаваоци политичких прилика кажу да је такав сценарио немогућ. 
 
Аналитичар Артам Мухаџири каже да ни Уставни суд не може наћи излаз, посебно имајући у виду садашњи ниво његовог угледа медју странкама и градјанима Косова. 
 
Аналитичар Бехљуљ Бећај каже да је решење за излазак из кризе лак, али да политички лидери, зарад остајања или доласка на функције, нису спремни за договор.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

05.10.2014 15:01

Рјесење је да се врати Српска полиција и војска,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

05.10.2014 18:28

мало сутра

ОДГОВОРИТЕ