Ima li rješenja za krizu na Kosmetu?

Politička kriza na Kosovu u finalnoj fazi, a eventulni neuspeh Atifete Jahjage da ubedi lidere da postignu sporazum, dovešće do uplitanja međunarodne zajednice.

Srbija 05.10.2014 | 14:47
Ima li rješenja za krizu na Kosmetu?

Prema jednom scenariju, Ustavni sud bi dao za pravo predsednici Kosova da proglasi nove vanredne izbore, dok bi, prema drugom scenariju, uz posredovanje međunarodne zajednice, stranke mogle osnovati privremenu tehničku vladu, piše prištinski dnevnik Tribuna.

Tehnička vlada ili novi izbori su u ovom trenutku jedino rešenje ako obe strane ne bude promenile za sada čvrste stavove. 
 
Izvori dnevnika kažu da se u poslednje vreme razmatra scenario koji može dovesti do izlaska iz sadašnje krize, ako DPK sa jedne i postizborna koalicija DSK, AZBK, IK i Samoopredeljenje ostanu na sadašnjim pozicijama. 
 
Prema tom scenariju, predsednica Jahjaga bi uz podršku medjunarodnih faktora od Ustavnog suda zatražila odgovor na pitanje kako ići na izbore kada ne može doći do konstituisanja institucija. Deo ovog scenarija je i formiranje tahničke vlade. 
 
Medjutim, poznavaoci političkih prilika kažu da je takav scenario nemoguć. 
 
Analitičar Artam Muhadžiri kaže da ni Ustavni sud ne može naći izlaz, posebno imajući u vidu sadašnji nivo njegovog ugleda medju strankama i gradjanima Kosova. 
 
Analitičar Behljulj Bećaj kaže da je rešenje za izlazak iz krize lak, ali da politički lideri, zarad ostajanja ili dolaska na funkcije, nisu spremni za dogovor.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

05.10.2014 15:01

Rjesenje je da se vrati Srpska policija i vojska,

ODGOVORITE
Name

Ha ha

05.10.2014 18:28

malo sutra

ODGOVORITE