Продавачица збрисала с парама, а ауто-кућа му не да кола!

Четрдесетједногодишњи програмер Владимир Никић прича како су му у ауто-кући "АК Компресор" на превару најпре узели 12.000 евра за аутомобил марке "дачија дастер", а потом одбили да му дају плаћено возило.

Србија 05.10.2014 | 11:19
Продавачица збрисала с парама, а ауто-кућа му не да кола!

Владимир Никић (41) програмер родом из Ваљева, који ради у Београду ни након скоро четири месеца не може да верује да је сасвим обичан одлазак у Куповину аутомобила резултирао тиме да је у истом трену остао без 12.000 евра и аутомобила марке “дачија дастер” који је за тај износ купио. Према Никићевим речима, продавачица му је на превару најпре узела новац, затим је са њим “нестала”, а он ни након пријаве целог случаја полицији не може да натера надлежне из ауто-куће “АК Компресор” да му дају аутомобил који је уредно платио.

- Тог 23. јуна отишао сам у најобичнију куповину аутомобила у ауто кућу “АК Компресор” – почиње причу за Телеграф Владимир Никић – Продавачица Ј. Б., ми је показала изложени примерак аутомобила након чега смо за њеним столом поразоварали о ценама и пакетима додатне опреме. Она ми је понудила алуминијумске фелне као поклон ако уговор потпишемо до краја јуна. Сутрадан сам са поменутом продавачицом потписао уговор о куповини аутомобила при чему сам јој на лицу места дао у руке 700 евра као депозит – прича видно узбуђен Никић показујући нам потписани уговор и потврду о плаћању депозита у два
печатирана примерка.

Продавачица је према Владимировом сведочанству рекла да би аутомобил требало да му стигне половином септембра да би га сутрадан позвала с намером да га информише о акцији која траје током лета. Објаснила му је да ако уплати пун износ цене аутомобила добија као поклон бесплатно “фул каско” осигурање И обавезну регистрацију возила.

- Сутрадан, 16. јула дошао сам са новцем. Иста продавачица ме је упитала да ли желим да њој дам лично новац или да идемо код благајника, на шта сам ја рекао да одемо код благајника. Прошли смо кроз неколико продајних салона заједно и стигли до благајне на другом крају зграде. Узгред ми је напоменула да данас на благајни не ради службеница са којом она најрадије сарађује већ да је мења други колега. Благајник је узео новац од мене и избројао тачно 11,510.00 евра колико је недостајало до пуног износа возила, новац ставио у папирну ролну какве се користе у банкама и вратио продавачици Ј. Б. Она је новац узела и заједно са мном се вратила у продајни салон за свој радни сто.

Напомињући да је тамо потписао нови печатирани уговор и нови рачун у ком стоји да је целокупан износ плаћен, Никић признаје да му је тек сада када се сети целог случаја сумњиво што је благајник вратио продавачици новац, али и што му није издат фискални рачун, али да му ни накрај памети није било да ће га тако преварити.

Тек 4. августа Владимира позива представник фирме “АК Компресор” који се представио као Срђан рекавши му да извесна Ј. Б. више не ради у фирм, као и да постоје извесни проблеми око наруџбеница које је она направила.

- Отишао сам поново у фирму и уживо поразговарао са Срђаном где ми је он рекао да је у рачунару забележена уплата депозита од 700 евра, али не и остатак пуног износа од 11,510.00 евра. Проверио је такође да ли је ауто заиста наручен и увидом у стање је утврдио да је ауто наручен у фабрици, да је у завршној фази производње и да му од поручених делова фале алуминијумске фелне које су обећане као поклон – сећа се Владимир наводећи да је убрзо разговарао и са М. М. замеником генералног директора и Ђ. Ј., бившим генералним директором.

- Они су ми објаснили да се ради о превари, да новац који сам дао није уплаћен на рачун фирме, да је Ј. Б. суспендована и да је случај пријављен полицији. Рекли су ми да и сам одем да случај пријавим полицији што сам и учинио – каже Никић додајући да је прави шок уследио пре неколико дана када му је стигло саопштење из ове ауто-куће да немају евиденцију да је платио кола на благајни.

- И даље сам у шоку, и не могу да верујем какве нам се ствари дешавају! – завршава причу за Телеграф очајни Владимир истичући да ниједног тренутка нико није поменуо уговор у којем је читава купопродаја уредно заведена.

У покушају да добијемо и другу страну приче контактирали смо надлежне из ауто-куће “АК Компресор”, који су нам објаснили да је истрага у току и да о целомслучају не могу да говоре.

- Полицијска истрага је у току, те да је не бисмо реметили, не можемо да дамо никакву изјаву о овом случају – објаснили су нам надлежни из ове ауто-куће.

Извор: Телеграф

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СС

05.10.2014 09:27

Само ти тужи ауто кућу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

05.10.2014 11:30

Директор и благајница су у талу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан

05.10.2014 11:47

Наравно да је прва ствар тужба против ауто-куће и то за превару и да тражи у тужби изузимање снимка видеонадзора, као и полиграфски исказ Срдјана, затим пријава инспекцији тог благајника и ауто-куће за не издавање фискалног рачуна, па нетранспарентно пословање, па цес касније сабирати у одстетном захтјеву материјалну и не материјалну стету због цекања, губитак итд. Надам се да имас бар потврду благајне да си дао новац са печатом фирме, без тога или снимка видео надзора, као да си поклонио тај новац. Требас обавјестити и Ренаулт Хрватска, мислим да је надлежан за тржиште балканских земаља, требали би покренути истрагу за одузимање лиценце ауто кући. То ти је и најјачи инструмент уз потврду и евентуални видео материјал надзорне камере коју сигурно имају. Несавјесна радница није твој проблем, него њихов, ако су нормално предузеће и њихово је да купца испостују, а проблем с њом рјесе дискретно. Сретно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

05.10.2014 12:22

Ово је страсно али ми је смијесна изјава типа "кренуо у најобицнију куповину аутомобила" као да је то обицна ствар у данасње вријеме.

ОДГОВОРИТЕ