Prodavačica zbrisala s parama, a auto-kuća mu ne da kola!

Četrdesetjednogodišnji programer Vladimir Nikić priča kako su mu u auto-kući "AK Kompresor" na prevaru najpre uzeli 12.000 evra za automobil marke "dačija daster", a potom odbili da mu daju plaćeno vozilo.

Srbija 05.10.2014 | 11:19
Prodavačica zbrisala s parama, a auto-kuća mu ne da kola!

Vladimir Nikić (41) programer rodom iz Valjeva, koji radi u Beogradu ni nakon skoro četiri meseca ne može da veruje da je sasvim običan odlazak u Kupovinu automobila rezultirao time da je u istom trenu ostao bez 12.000 evra i automobila marke “dačija daster” koji je za taj iznos kupio. Prema Nikićevim rečima, prodavačica mu je na prevaru najpre uzela novac, zatim je sa njim “nestala”, a on ni nakon prijave celog slučaja policiji ne može da natera nadležne iz auto-kuće “AK Kompresor” da mu daju automobil koji je uredno platio.

- Tog 23. juna otišao sam u najobičniju kupovinu automobila u auto kuću “AK Kompresor” – počinje priču za Telegraf Vladimir Nikić – Prodavačica J. B., mi je pokazala izloženi primerak automobila nakon čega smo za njenim stolom porazovarali o cenama i paketima dodatne opreme. Ona mi je ponudila aluminijumske felne kao poklon ako ugovor potpišemo do kraja juna. Sutradan sam sa pomenutom prodavačicom potpisao ugovor o kupovini automobila pri čemu sam joj na licu mesta dao u ruke 700 evra kao depozit – priča vidno uzbuđen Nikić pokazujući nam potpisani ugovor i potvrdu o plaćanju depozita u dva
pečatirana primerka.

Prodavačica je prema Vladimirovom svedočanstvu rekla da bi automobil trebalo da mu stigne polovinom septembra da bi ga sutradan pozvala s namerom da ga informiše o akciji koja traje tokom leta. Objasnila mu je da ako uplati pun iznos cene automobila dobija kao poklon besplatno “ful kasko” osiguranje I obaveznu registraciju vozila.

- Sutradan, 16. jula došao sam sa novcem. Ista prodavačica me je upitala da li želim da njoj dam lično novac ili da idemo kod blagajnika, na šta sam ja rekao da odemo kod blagajnika. Prošli smo kroz nekoliko prodajnih salona zajedno i stigli do blagajne na drugom kraju zgrade. Uzgred mi je napomenula da danas na blagajni ne radi službenica sa kojom ona najradije sarađuje već da je menja drugi kolega. Blagajnik je uzeo novac od mene i izbrojao tačno 11,510.00 evra koliko je nedostajalo do punog iznosa vozila, novac stavio u papirnu rolnu kakve se koriste u bankama i vratio prodavačici J. B. Ona je novac uzela i zajedno sa mnom se vratila u prodajni salon za svoj radni sto.

Napominjući da je tamo potpisao novi pečatirani ugovor i novi račun u kom stoji da je celokupan iznos plaćen, Nikić priznaje da mu je tek sada kada se seti celog slučaja sumnjivo što je blagajnik vratio prodavačici novac, ali i što mu nije izdat fiskalni račun, ali da mu ni nakraj pameti nije bilo da će ga tako prevariti.

Tek 4. avgusta Vladimira poziva predstavnik firme “AK Kompresor” koji se predstavio kao Srđan rekavši mu da izvesna J. B. više ne radi u firm, kao i da postoje izvesni problemi oko narudžbenica koje je ona napravila.

- Otišao sam ponovo u firmu i uživo porazgovarao sa Srđanom gde mi je on rekao da je u računaru zabeležena uplata depozita od 700 evra, ali ne i ostatak punog iznosa od 11,510.00 evra. Proverio je takođe da li je auto zaista naručen i uvidom u stanje je utvrdio da je auto naručen u fabrici, da je u završnoj fazi proizvodnje i da mu od poručenih delova fale aluminijumske felne koje su obećane kao poklon – seća se Vladimir navodeći da je ubrzo razgovarao i sa M. M. zamenikom generalnog direktora i Đ. J., bivšim generalnim direktorom.

- Oni su mi objasnili da se radi o prevari, da novac koji sam dao nije uplaćen na račun firme, da je J. B. suspendovana i da je slučaj prijavljen policiji. Rekli su mi da i sam odem da slučaj prijavim policiji što sam i učinio – kaže Nikić dodajući da je pravi šok usledio pre nekoliko dana kada mu je stiglo saopštenje iz ove auto-kuće da nemaju evidenciju da je platio kola na blagajni.

- I dalje sam u šoku, i ne mogu da verujem kakve nam se stvari dešavaju! – završava priču za Telegraf očajni Vladimir ističući da nijednog trenutka niko nije pomenuo ugovor u kojem je čitava kupoprodaja uredno zavedena.

U pokušaju da dobijemo i drugu stranu priče kontaktirali smo nadležne iz auto-kuće “AK Kompresor”, koji su nam objasnili da je istraga u toku i da o celomslučaju ne mogu da govore.

- Policijska istraga je u toku, te da je ne bismo remetili, ne možemo da damo nikakvu izjavu o ovom slučaju – objasnili su nam nadležni iz ove auto-kuće.

Izvor: Telegraf

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

СС

05.10.2014 09:27

Само ти тужи ауто кућу.

ODGOVORITE
Name

Jovan

05.10.2014 11:30

Direktor i blagajnica su u talu!

ODGOVORITE
Name

dejan

05.10.2014 11:47

Naravno da je prva stvar tužba protiv auto-kuće i to za prevaru i da traži u tužbi izuzimanje snimka videonadzora, kao i poligrafski iskaz Srdjana, zatim prijava inspekciji tog blagajnika i auto-kuće za ne izdavanje fiskalnog računa, pa netransparentno poslovanje, pa ces kasnije sabirati u odstetnom zahtjevu materijalnu i ne materijalnu stetu zbog cekanja, gubitak itd. Nadam se da imas bar potvrdu blagajne da si dao novac sa pečatom firme, bez toga ili snimka video nadzora, kao da si poklonio taj novac. Trebas obavjestiti i Renault Hrvatska, mislim da je nadležan za tržište balkanskih zemalja, trebali bi pokrenuti istragu za oduzimanje licence auto kući. To ti je i najjači instrument uz potvrdu i eventualni video materijal nadzorne kamere koju sigurno imaju. Nesavjesna radnica nije tvoj problem, nego njihov, ako su normalno preduzeće i njihovo je da kupca ispostuju, a problem s njom rjese diskretno. Sretno!

ODGOVORITE
Name

BOA

05.10.2014 12:22

Ovo je strasno ali mi je smijesna izjava tipa "krenuo u najobicniju kupovinu automobila" kao da je to obicna stvar u danasnje vrijeme.

ODGOVORITE