Српкиње отишле да ратују у Сирији

Невена Павловић (19) из Београда и Анита Шаћири из Смедерева боре се на страни екстремиста у Сирији.

Србија 04.10.2014 | 17:58
Српкиње отишле да ратују у Сирији

Оне су отишле  у џихад под утицајем вехабијског покрета у које су их увукле породице и мужеви, преносе београдски медији.

Невена Павловић је кћерка бившег таксисте из Земуна, Горана Павловића (сада званог Абдулах), који је 2002. године прешао у ислам, а потом се придружио вехабијском покрету.

У међувремену је породицу превео у ислам. Ћерку Невену, док је још била малољетна, удао је за бх.држављанина Самида Цицвару, са којим тренутно има двоје деце.

''Иако се Самиду и Невени прије само шест мјесеци родила друга кћерка, то их није спријечило да оду да ратују на страни у Сирији. претпоставља се да их је тамо сачекао Невенин отац, који је раније отишао са групом вехабија да се бори против режима Башара ел Асада'' открива извор Информера.

Горан Павловић прешао је у ислам на наговор једног пријатеља муслимана. Клањао је у београдској џамији, изучавао Куран и ишао на хаџилук у Меку.

Једно вријеме живио је у сабирном центру босанских вехабија у Горњој Маочи, а са собом је повео супругу и маљолетну ћерку,  коју је убрзо удао за Самида Цицвару. Послије полицијске рације на вехабије, Павловић се са породицом склонио у срце Шумадије, у село Босут код Аранђеловца, гдје му живи отац Томислав.

Прошле године, Горан и његов зет били су ухапшени због нелегалног држања оружја, али су убрзо пуштени да се бране са слободе. Послије хапшења, рођаци Павловића у Босуту испричали су да су у посљедње двије-три године примјетили да се нешто необично дешава с Горановом породицом.

Радиша и Бранка Павловић рекли су да су се њихови рођаци потпуно отуђили од њих, да су се плашили како можда продају дрогу, а да нису могли да вјерују да су постали вехабије.

''Могли су нас све побити, а ми не бисмо знали зашто'', прича рођак Павловића.

Горана и његовог зета су, кажу, повремено виђали у селу.

''Увек су били са дугим брадама и неком необичном одећом, али нити смо ми њих смели нешто да питамо, нити су они нас нешто питали. Знамо да је Томислав са породицом некада живео у насељу Церак у Београду. Видели смо Горана како седи и чита Куран док чува козе'', наводи рођак Павловића.

О Анити Шаири из Смедерева мање се зна, али је познато да је у Сирију отишла са бх.муџахедином Емином Хоџићем, са којим се у паузи између борби вјенчала по шеријатским обичајима.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ЦЦ

04.10.2014 14:56

Баш сте се усрећиле и направиле избор за будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

04.10.2014 15:36

Незнам само како мозе неко да буде Србин ако је прихватио Ислам у Србији. Колико ја познајем материју оне су сада Босњакиње и њихова националност немозе бити Србин. Нелогицно ! Јер како нас велики Муфтија Зукорлиц казе ми смо Босњаци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пцелица Маја

04.10.2014 15:55

Јао Боже јел могуће,колико мораш бити болестан да то урадиш својој породици,јадна дјеца,вјероватно нису отишле својом вољом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

расо

04.10.2014 16:10

Сенаде и не познајеш материју. Вјера и нација нису једно те исто; ти можда не знаш али и ти си на примјер по вјери муслиман а по националности си србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

@расо

04.10.2014 16:22

Питај Патријарха Српског јесу ли Срби муслимани Срби, питај Милорада Додика који је отворено рекао "Неће нама Србима судити судије муслимани", а Шешељ је рекао: "муслимани из Босне су Срби који нису могли издржати репресију Османлија у смислу да смо ми инфериорни Православним Србима"?? Па ако је тако... ево друга нација од истих људи, сад нема више Срба муслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само гурај

04.10.2014 16:37

Нека иду сви који зеле.Ако је неко мисљења да мора несто да уради,нека ради.Иако мислим да је неко са деветнаест година јос незрео да одлуцује о тако крупним стварима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор Сенаду

04.10.2014 17:22

Да само одговорим Сенаду који тврди у свом коментару да не може бити Србин а муслиманко му име.Ја сам ти живи примјер Србина и то национално свјесног Србина, неправославац, муслиманског имена, који вјеруј ми много боље познајем српско национално учење од просјечног Србина, чак да не будем или не испаднем нескроман, познајем српску националну мисао на научној равни, јер пишем књиге од неколио томова,од неколико хиљада страна о српству и српској националној мисли.Мислим да сам исчитао толико тога о српској нацији да познајем српску нацију много више него много православни Срби.У души и срцу сам Србин, а не као што неко жели да ме именује неким Бошњаком.Знам и када и зашто су ми преци примили Ислам.Били смо поповска породица по традијици, али се браћа посвађала за насљедство и из освете браћи и оцу брат се исламизирао и послао их у апс јер је постао муслиман и нека власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

04.10.2014 20:50

Хахахаха...о цему ви расправљате... Некао иде ко гдје хоце... Бкесаво се расправљати о овоме Срби муслимани Босњаци и ко зна ко висе.... Дебили остало вам је мало од зивота,идитте зивите,једите пијте..., брзо це мо сви нестати... Никада не бих био као ви... Е моји глупи опстетехницари... Не знате ста је зивот,ј...бо вас Османлуско цаество и ко је гдје пресао,досао отисао... Људииии када је то билооооо хееееееј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре судеx

05.10.2014 07:19

Мислим да стварно ниси као остали који остављају своје коментаре.Ти своје коментаре обликујес непримерено јавноности.Богољуб

ОДГОВОРИТЕ
Name

кобац

05.10.2014 07:45

ошле И оне да виде како је текбирати

ОДГОВОРИТЕ