Srpkinje otišle da ratuju u Siriji

Nevena Pavlović (19) iz Beograda i Anita Šaćiri iz Smedereva bore se na strani ekstremista u Siriji.

Srbija 04.10.2014 | 17:58
Srpkinje otišle da ratuju u Siriji

One su otišle  u džihad pod uticajem vehabijskog pokreta u koje su ih uvukle porodice i muževi, prenose beogradski mediji.

Nevena Pavlović je kćerka bivšeg taksiste iz Zemuna, Gorana Pavlovića (sada zvanog Abdulah), koji je 2002. godine prešao u islam, a potom se pridružio vehabijskom pokretu.

U međuvremenu je porodicu preveo u islam. Ćerku Nevenu, dok je još bila maloljetna, udao je za bh.državljanina Samida Cicvaru, sa kojim trenutno ima dvoje dece.

''Iako se Samidu i Neveni prije samo šest mjeseci rodila druga kćerka, to ih nije spriječilo da odu da ratuju na strani u Siriji. pretpostavlja se da ih je tamo sačekao Nevenin otac, koji je ranije otišao sa grupom vehabija da se bori protiv režima Bašara el Asada'' otkriva izvor Informera.

Goran Pavlović prešao je u islam na nagovor jednog prijatelja muslimana. Klanjao je u beogradskoj džamiji, izučavao Kuran i išao na hadžiluk u Meku.

Jedno vrijeme živio je u sabirnom centru bosanskih vehabija u Gornjoj Maoči, a sa sobom je poveo suprugu i maljoletnu ćerku,  koju je ubrzo udao za Samida Cicvaru. Poslije policijske racije na vehabije, Pavlović se sa porodicom sklonio u srce Šumadije, u selo Bosut kod Aranđelovca, gdje mu živi otac Tomislav.

Prošle godine, Goran i njegov zet bili su uhapšeni zbog nelegalnog držanja oružja, ali su ubrzo pušteni da se brane sa slobode. Poslije hapšenja, rođaci Pavlovića u Bosutu ispričali su da su u posljednje dvije-tri godine primjetili da se nešto neobično dešava s Goranovom porodicom.

Radiša i Branka Pavlović rekli su da su se njihovi rođaci potpuno otuđili od njih, da su se plašili kako možda prodaju drogu, a da nisu mogli da vjeruju da su postali vehabije.

''Mogli su nas sve pobiti, a mi ne bismo znali zašto'', priča rođak Pavlovića.

Gorana i njegovog zeta su, kažu, povremeno viđali u selu.

''Uvek su bili sa dugim bradama i nekom neobičnom odećom, ali niti smo mi njih smeli nešto da pitamo, niti su oni nas nešto pitali. Znamo da je Tomislav sa porodicom nekada živeo u naselju Cerak u Beogradu. Videli smo Gorana kako sedi i čita Kuran dok čuva koze'', navodi rođak Pavlovića.

O Aniti Šairi iz Smedereva manje se zna, ali je poznato da je u Siriju otišla sa bh.mudžahedinom Eminom Hodžićem, sa kojim se u pauzi između borbi vjenčala po šerijatskim običajima.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

CC

04.10.2014 14:56

Баш сте се усрећиле и направиле избор за будућност.

ODGOVORITE
Name

Senad

04.10.2014 15:36

Neznam samo kako moze neko da bude Srbin ako je prihvatio Islam u Srbiji. Koliko ja poznajem materiju one su sada Bosnjakinje i njihova nacionalnost nemoze biti Srbin. Nelogicno ! Jer kako nas veliki Muftija Zukorlic kaze mi smo Bosnjaci .

ODGOVORITE
Name

Pcelica Maja

04.10.2014 15:55

Jao Bože jel moguće,koliko moraš biti bolestan da to uradiš svojoj porodici,jadna djeca,vjerovatno nisu otišle svojom voljom!!!

ODGOVORITE
Name

raso

04.10.2014 16:10

Senade i ne poznaješ materiju. Vjera i nacija nisu jedno te isto; ti možda ne znaš ali i ti si na primjer po vjeri musliman a po nacionalnosti si srbin

ODGOVORITE
Name

@raso

04.10.2014 16:22

Pitaj Patrijarha Srpskog jesu li Srbi muslimani Srbi, pitaj Milorada Dodika koji je otvoreno rekao "Neće nama Srbima suditi sudije muslimani", a Šešelj je rekao: "muslimani iz Bosne su Srbi koji nisu mogli izdržati represiju Osmanlija u smislu da smo mi inferiorni Pravoslavnim Srbima"?? Pa ako je tako... evo druga nacija od istih ljudi, sad nema više Srba muslimana.

ODGOVORITE
Name

Samo guraj

04.10.2014 16:37

Neka idu svi koji zele.Ako je neko misljenja da mora nesto da uradi,neka radi.Iako mislim da je neko sa devetnaest godina jos nezreo da odlucuje o tako krupnim stvarima.

ODGOVORITE
Name

Odgovor Senadu

04.10.2014 17:22

Da samo odgovorim Senadu koji tvrdi u svom komentaru da ne može biti Srbin a muslimanko mu ime.Ja sam ti živi primjer Srbina i to nacionalno svjesnog Srbina, nepravoslavac, muslimanskog imena, koji vjeruj mi mnogo bolje poznajem srpsko nacionalno učenje od prosječnog Srbina, čak da ne budem ili ne ispadnem neskroman, poznajem srpsku nacionalnu misao na naučnoj ravni, jer pišem knjige od nekolio tomova,od nekoliko hiljada strana o srpstvu i srpskoj nacionalnoj misli.Mislim da sam isčitao toliko toga o srpskoj naciji da poznajem srpsku naciju mnogo više nego mnogo pravoslavni Srbi.U duši i srcu sam Srbin, a ne kao što neko želi da me imenuje nekim Bošnjakom.Znam i kada i zašto su mi preci primili Islam.Bili smo popovska porodica po tradijici, ali se braća posvađala za nasljedstvo i iz osvete braći i ocu brat se islamizirao i poslao ih u aps jer je postao musliman i neka vlast.

ODGOVORITE
Name

sudex

04.10.2014 20:50

Hahahaha...o cemu vi raspravljate... Nekao ide ko gdje hoce... Bkesavo se raspravljati o ovome Srbi muslimani Bosnjaci i ko zna ko vise.... Debili ostalo vam je malo od zivota,iditte zivite,jedite pijte..., brzo ce mo svi nestati... Nikada ne bih bio kao vi... E moji glupi opstetehnicari... Ne znate sta je zivot,j...bo vas Osmanlusko caestvo i ko je gdje presao,dosao otisao... Ljudiiii kada je to bilooooo heeeeeej...

ODGOVORITE
Name

re sudex

05.10.2014 07:19

Mislim da stvarno nisi kao ostali koji ostavljaju svoje komentare.Ti svoje komentare oblikujes neprimereno javnonosti.Bogoljub

ODGOVORITE
Name

kobac

05.10.2014 07:45

ošle I one da vide kako je tekbirati

ODGOVORITE