Свјетски дан заштите животиња

Сваког 4. октобра у цијелом свијету се обиљежава Свјетски дан заштите животиња. 

Свијет 04.10.2014 | 09:43
Свјетски дан заштите животиња

Овај датум установљен је још 1931. године, када је у Фиренци, на конвенцији еколога, упозорено на угрожене животиње.

Од тада, овај датум је прерастао у свјетски дан заштите животиња посвећен свим животињским врстама, а посљедњих година је проширен и на седмицу заштите животиња која траје до 10. октобра.

Свјетски дан заштите животиња прилика је за бројне организације и појединце у свим дијеловима свијета да упозоре на проблеме с којима се животиње суочавају данас, те да подстакну људе на размишљање о њиховом односу према животињама, потреби да се животиње поштују и да заштита животиња постане важно друштвено питање.

Према подацима свјетских организација, у свијету свакога дана нестане стотине животињских врста, најугроженије су морске корњаче, гориле, панде, слонови, китови, тигрови. Животиње угрожава човјек, и предмет су најсвирепијег искориштавање управо од стране човјека. Ниво патње животиња у свијету данас је без преседана, те показује стање у друштву, глобално.

Милијарде животиња годишње се убијају због хране, већина се узгаја на индустријским фармама гдје се њихове нити најосновније потребе добробити не испуњавају. Милиони дивљих животиња се рањавају, прогоне и убијају, заробљавају у лову, истребљују те су предметом трговине на црном тржишту, за потребе производње крзна. Милиони животиња се убијају у разним покусима и истраживањима. Милиони пате и умиру у кавезима, у циркусима, на ланцима, у крлеткама или напуштени на улици, предметом злоупотреба, прогона и убијања.

Овај датум и цијелу седмицу посвећујемо свим животињама, онима из наше околине које болесне, тужне и напуштене лутају улицама чије смо патње свједоци сваки дан, као и онима које живе у патњи далеко од очију јавности, на фармама, у лабораторијама, циркусима, кавезима, клаоницама. Свим животињама којима пријети прогон, смрт и истребљење.

Свјетски дан животиња је прилика за сваког од нас да учини нешто добро за животиње из своје околине, да им пружи дом, нахрани их, помогне да њихов живот буде љепши јер су и оне, баш као и ми, дио заједничке планете, која би без животиња била незамислива.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

05.10.2014 21:33

Животиње би многима могле показати шта је племенитост и љубав. Зато немоје некога називати животињом јер му то бити комплимент. Заборавили смо на ова дивна бића!

ОДГОВОРИТЕ