Svjetski dan zaštite životinja

Svakog 4. oktobra u cijelom svijetu se obilježava Svjetski dan zaštite životinja. 

Svijet 04.10.2014 | 09:43
Svjetski dan zaštite životinja

Ovaj datum ustanovljen je još 1931. godine, kada je u Firenci, na konvenciji ekologa, upozoreno na ugrožene životinje.

Od tada, ovaj datum je prerastao u svjetski dan zaštite životinja posvećen svim životinjskim vrstama, a posljednjih godina je proširen i na sedmicu zaštite životinja koja traje do 10. oktobra.

Svjetski dan zaštite životinja prilika je za brojne organizacije i pojedince u svim dijelovima svijeta da upozore na probleme s kojima se životinje suočavaju danas, te da podstaknu ljude na razmišljanje o njihovom odnosu prema životinjama, potrebi da se životinje poštuju i da zaštita životinja postane važno društveno pitanje.

Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi. Životinje ugrožava čovjek, i predmet su najsvirepijeg iskorištavanje upravo od strane čovjeka. Nivo patnje životinja u svijetu danas je bez presedana, te pokazuje stanje u društvu, globalno.

Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane, većina se uzgaja na industrijskim farmama gdje se njihove niti najosnovnije potrebe dobrobiti ne ispunjavaju. Milioni divljih životinja se ranjavaju, progone i ubijaju, zarobljavaju u lovu, istrebljuju te su predmetom trgovine na crnom tržištu, za potrebe proizvodnje krzna. Milioni životinja se ubijaju u raznim pokusima i istraživanjima. Milioni pate i umiru u kavezima, u cirkusima, na lancima, u krletkama ili napušteni na ulici, predmetom zloupotreba, progona i ubijanja.

Ovaj datum i cijelu sedmicu posvećujemo svim životinjama, onima iz naše okoline koje bolesne, tužne i napuštene lutaju ulicama čije smo patnje svjedoci svaki dan, kao i onima koje žive u patnji daleko od očiju javnosti, na farmama, u laboratorijama, cirkusima, kavezima, klaonicama. Svim životinjama kojima prijeti progon, smrt i istrebljenje.

Svjetski dan životinja je prilika za svakog od nas da učini nešto dobro za životinje iz svoje okoline, da im pruži dom, nahrani ih, pomogne da njihov život bude ljepši jer su i one, baš kao i mi, dio zajedničke planete, koja bi bez životinja bila nezamisliva.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

05.10.2014 21:33

Životinje bi mnogima mogle pokazati šta je plemenitost i ljubav. Zato nemoje nekoga nazivati životinjom jer mu to biti kompliment. Zaboravili smo na ova divna bića!

ODGOVORITE