Инвеститори позвали на подршку Србији

Делегација Савјета страних инвеститора (ФИЦ), која борави у Бриселу, позвала је Европску комисију да пружи подршку Београду на путу придрузивања земље Европској Унији кроз приступне преговоре и кроз инструменте помоћи.

Србија 04.10.2014 | 08:52
Инвеститори позвали на подршку Србији

Делегација ФИЦ-а, предвођена предсједником Фредериком Куеном, разговарала је у Бриселу се представницима ЕК, саопштено је јуче из Савјета страних инвеститора.

На састанку са генералним директором за проширење Кристианом Даниелсоном, предсједник Савјета је исказао чврсту вољу за сарадњом са Европском комисијом и српском владом како би се убрзала економска интеграције Србије у ЕУ.

„Преко 70 одсто чланова Савјета потиче из ЕУ и можемо понудити јединствену подршку процесу евроинтеграција, јер суштински познајемо и тржиште ЕУ и Србије. Започети приступни преговори и тренутни ниво економске и трговинске сарадње између Србије и ЕУ (са више од 65 одсто српског извоза у Унију), представљају солидну основу за будућу интеграцију“, изјавио је Куен.

Предсједник Савјета је такође пренио да је ФИЦ успоставио отворену и блиску сарадњу са Владом Србије и да је остварен дијалог на високом и експертском нивоу у различитим областима.

„Драго ми је да могу да пренесем да је нова Влада отпочела неке дуго очекиване реформе, осавремењивањем закона из области радног права и стечаја. Одлучност владе да спроведе озбиљне реформе је примјетна и надамо се да ћемо ускоро бити свједоци начињених конкретних корака у остварењу кључних циљева реструктуирања привреде, бољег спровођења закона, реформе јавног сектора и обезбјеђења владавине права, што све треба да води ка одрживом развоју српске привреде“, закључио је Куен.

Током дводневне посјете, делегација Савјета сусрела се са представницима четири генерална директората – за проширење, порезе и царинску унију – ТАXУД, економска и финансијска питања – ЕЦФИН, и трговину.

Они су се састали и са генералним директором за проширење Кристианом Даниелсоном и директором за међународну сарадњу Антонисом Кастрисианакисом у Генералном директорату ТАXУД.

Савјет се такође састао са представницима ЕУ ЕЕАС (Европске службе за спољне послове ЕУ) и ЕРТ (пословна организација Европски округли сто индустријалаца) као и амбасадором Србије у ЕУ, саопштио је Савјет. 

Коментари / 0

Оставите коментар