Investitori pozvali na podršku Srbiji

Delegacija Savjeta stranih investitora (FIC), koja boravi u Briselu, pozvala je Evropsku komisiju da pruži podršku Beogradu na putu pridruzivanja zemlje Evropskoj Uniji kroz pristupne pregovore i kroz instrumente pomoći.

Srbija 04.10.2014 | 08:52
Investitori pozvali na podršku Srbiji

Delegacija FIC-a, predvođena predsjednikom Frederikom Kuenom, razgovarala je u Briselu se predstavnicima EK, saopšteno je juče iz Savjeta stranih investitora.

Na sastanku sa generalnim direktorom za proširenje Kristianom Danielsonom, predsjednik Savjeta je iskazao čvrstu volju za saradnjom sa Evropskom komisijom i srpskom vladom kako bi se ubrzala ekonomska integracije Srbije u EU.

„Preko 70 odsto članova Savjeta potiče iz EU i možemo ponuditi jedinstvenu podršku procesu evrointegracija, jer suštinski poznajemo i tržište EU i Srbije. Započeti pristupni pregovori i trenutni nivo ekonomske i trgovinske saradnje između Srbije i EU (sa više od 65 odsto srpskog izvoza u Uniju), predstavljaju solidnu osnovu za buduću integraciju“, izjavio je Kuen.

Predsjednik Savjeta je takođe prenio da je FIC uspostavio otvorenu i blisku saradnju sa Vladom Srbije i da je ostvaren dijalog na visokom i ekspertskom nivou u različitim oblastima.

„Drago mi je da mogu da prenesem da je nova Vlada otpočela neke dugo očekivane reforme, osavremenjivanjem zakona iz oblasti radnog prava i stečaja. Odlučnost vlade da sprovede ozbiljne reforme je primjetna i nadamo se da ćemo uskoro biti svjedoci načinjenih konkretnih koraka u ostvarenju ključnih ciljeva restruktuiranja privrede, boljeg sprovođenja zakona, reforme javnog sektora i obezbjeđenja vladavine prava, što sve treba da vodi ka održivom razvoju srpske privrede“, zaključio je Kuen.

Tokom dvodnevne posjete, delegacija Savjeta susrela se sa predstavnicima četiri generalna direktorata – za proširenje, poreze i carinsku uniju – TAXUD, ekonomska i finansijska pitanja – ECFIN, i trgovinu.

Oni su se sastali i sa generalnim direktorom za proširenje Kristianom Danielsonom i direktorom za međunarodnu saradnju Antonisom Kastrisianakisom u Generalnom direktoratu TAXUD.

Savjet se takođe sastao sa predstavnicima EU EEAS (Evropske službe za spoljne poslove EU) i ERT (poslovna organizacija Evropski okrugli sto industrijalaca) kao i ambasadorom Srbije u EU, saopštio je Savjet. 

Komentari / 0

Ostavite komentar