Рајко Васић: Болести странке и метастазе у држави и друштву

Болесна Странка не може да оздрави Државу. Болесна Држава не може да роди здраву Странку.

Република Српска 04.10.2014 | 16:35
Рајко Васић: Болести странке и метастазе у држави и друштву

Болесна Странка никад се не роди у здравој Држави. Али могу заједно да оболе. Што не значи да могу заједно и да се лијече.

Здрава странка у болесној Држави рађа се веома тешко. Најчешће настомак. Тешким потресима. Али веома мали постотак преживи. Веома тешко остају здраве.

Здрава Странка може да лијечи Државу. Али Држава не може да лијечи странке.

Политичке Странке И Држава комбинација су самокопирног папира и спојених посуда.

Штогод пишеш по Странци, копира се на Држави. Штогод улијеш у Странку, појави се на истој висини и у Држави.

Тај механизам није само лабораторијски већ и искуствени, болан и веома ризичан.

Политичка Странка је одговорна за своје понашање према Држави. Јер се та енергија просљеђује и даље, према Нацији. Захвата цијелу НДД Сферу. Држава није одговорна према Политичким Странкама. Држава је ограничени оквир и најчешће је довољно њено постојање. Све остало је ствар унутрашњег садржаја. Држава је рам за слику. Али не може да слика слику. Држава није умјетник. За умјетност су задужени колективитети. Црква. Култура. Индустрија. Војска. Полиција. Политичке странке. Школство. И, дабоме, појединци.

Пошто је вјера, и њен организовани колективитет, старији од Државе, она је изузета од одговорности. Остали, пак, чисти су државни инструменти, помагала, протезе, полуге, и они имају смањену одговорност.

Највећу одговорност за Државу и НДД Сферу имају Политичке странке. Велике Политичке Странке. Побједничке. Странке на власти.

Политичка странка је генератор и трансмисија идеја, људи, концепата, перспектива и потребних практика, што, заједно, Држави и НДД Сфери уопште, даје тијело, садржај, крвоток и живот.

Они који нису на власти, боре се да буду. Зато предлажу боље људе, боље идеје, боља рјешења, боље перспективе. Ако то не чине онда су то лишајеви, инфектоиди, вируси, наметници, шуга.

Бирачи, грађани и јавност су жири и за једне и за друге.

Велика Политичка Странка, обзиром да је национално богатство, и најчешће на власти, има обавезе са којима се није играти.

Све што се догађа унутар Странке, преноси се на Државу и Друштво. Ако странке живе дуже, преноси се и на Нацију.

Ако Странка нема најбољу кадровску селекцију, то ће веома брзо захватити цијело Друштво и Државу. Доћи ће до стања у коме свако може да буде свашта. Коњ може да буде министар а његов Циго да буде Савјетник. Сутрадан ће Савјетник да постане Предсједник нечега.

Ако Странка нема унутрашња правила и процедуре, у Држави неће бити демократије. Ако се у Странци не поштује оно што је написано, у Држави ће настајати све већа разлика између нормативног и стварног. Ако у Странци нема демократских и слободних избора, у организационој мрежи, неће их бити ни у Држави и Друштву. Ако се у Странци Лидер прелидеризује, Држава и Друштво клизе у диктатуру.

Ако се све то састави, Држава је у опасности.

Политичка Странка занијеми. Обневиди и изгуби моћ Става. Умјесто ње говори, види и поставља став, Лидер. Који је рањив као усамљена топола на висоравни.

Проблем је, тада, отишао предубоко. Топола није храст, крхка је а пустила је дубоке жиле. Повратка нема. Странка је остала у подножју и изгубила апетите и оријентире. Одвојила се од људи, идући за Тополом. Људи не воле болести Странке. Оно што немају у породици, у љубави, у раду, у цркви, не желе да имају ни у Странци и Држави.

Неко мора да се врати људима. Више шансе има Странка него Лидер. До Лидера прије стигне вјетрушина или моторка него што он стигне до људи. Дезоријентисана странка такође не налази пут до људи. Или га налази тешком муком, окрњена, огољена, ослабљена.

Држава и Друштво, Демократија и Процедуре, гдје је Демократија Друштво а Процедуре Држава, тада носе ожиљке на дужи рок. И код сваке промјене времена, имају болове у костима, зглобовима и ткиву.

Велика је одговрност оних који граде и организују Политичку Странку. Свака грешка, у једној лоше постављеној цигли, умножава се са растом и развојем. И доводи до слабљења. А Држава и Друштво нису сачињени на модуларном принципу. Замијениш цијели склоп. Грешке се не исправљају нити отклањају. Чак и када Странка пропадне и нестане, требаће велико вријеме и енергија да се исправи странпутица.

Стога је важније ко ти је важан у странци, него ко тије поп, жандарм, отправник возова, шумар, ловочувар, порезник и учитељ.

Мада изгледа нелогично.

Блог Рајко Васиц

 

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Андрија

04.10.2014 05:24

Рајкан поново у бехуту. Има и разлога. Класичан квазиинтелектуални текст препун непотребних шифрованих порука и парабола. Овај пут без оних његових одвратних псовки. Циљ му је да се огради од неминовног слома који слиједи за који дан. Као, он је упозоравао и на вријеме се оградио од Додика који је приватизовао странку и државу. Истини за вољу, знао је он на свој начин и раније да критикује свој СНСД, а и није лопина за разлику од готово свих који нешто значе у тој секти. И у том дијелу га поштујем. Покушава да сачува зрно части.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

04.10.2014 05:47

Нигдје Бајин Гебелс не рече ко је та "болесна странка" што је државу учинила болесном... Нигдје Бајин Гебелс не рече каква је његова улога (била и остала) у болесној странци и болесној држави... Нигдје Бајин Гебелс не рече има ли "свјетла на крају тунела"... Нигдје поган у људском облику не понуди рјешење, него само пуке опсервације... Нигдје поган у људском облику не помену СНСД и њену политичку недоношчад... Гебелс би се посуо пепелом, али након 9-годишњег СНСД-овог пожара, тама се не разилази, па се ни пепео не види... Можда...након 12. октобра...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

04.10.2014 05:54

Резиме Рајкановог омажа-шугу из странке су пренијели и на шугу у Дрзави,и инфективност траје 8 година.Резултат-диктатура једног цовјека који це сахранити и народ и Државу да би се извукао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

04.10.2014 06:16

Погодио је Рајкан, ипак се он за разлику од толико наших назови политичара разумије у нешто што се зове политика. Добар је као аналитичар, и у праву је када каже да је СНСД главна мета, а не сам Додик, јер СДС ако побиједи планира да изађе на још једне изборе на којима планира да смрви СНСД у парампарчад, и за себе обезбиједи позицију највеће странке у Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баракуда

04.10.2014 06:27

Писе Рајко сваста, али паметно ниста. Јос од момента кад је студенте назвао копиладима, схватили смо да за његову болест нема лијека. Зељка Цвијановиц сина запослила у Електропренос БиХ тек сто је дипломирао. Њена странацка колегица Дусанка Мајкиц поред старијег сина који је помоцник директора Пореске управе сада је искористила предизборна запосљавања да запосли младјег сина и то опет у Пореску управу РС. Оба сина у Пореску, а породице погинулих на Бироу годинама цекају заспослење. Тегелтија кцерку запослио такодје у Електропренос БиХ, а супруга помоцник министра. Је ли то Рајко Васицу здрава дрзава? Је ли то социјалдемократија по узору на скандинавске земље? Надам се да тандем Тадиц-Иваниц мозе оздравити ово болесно друство и зато 12.10 мој глас иде њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

04.10.2014 06:35

Веома фино написано,Г.Рајко је изгледа једини који је реално сагледао ситуацију и потпуно је свјестан онога ста це се десити посље избора.ОДЛАЗАК СНСД У ИСТОРИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нека буде

04.10.2014 07:20

Цуди само да је ово објавио пред изборе, ипак мислим да он постује усамљену тополу, висе него све невазне цигле. Али не мозе да гледа висе. Пазљиво цитајте текст и видицете огорценост на рад странке коју је и сам стварао, а немоц да јој помогне, јер је скрајнут, а паметнији је много од овикх сто је унистисе скроз. Погодио је и коње и циге, окрени обрни тако је. Оцекиво је много висе, и знања и постење, али јбг... Рајкане, касно је сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта рече

04.10.2014 07:29

Кад већ спомену школство, да је и оно одговорно за државу, па ко је одговоран за експанзивну продукцију неквалитетног просвјетног кадра. Добро, ако је већ грешка направљена у њиховом стварању, зашто се приликом запошљавања не исшрави грешка па се не почну људи запошљавати на основу квалитета а не партијске књижице. Свакодневно смо свједоци негативне селекције приликом запошљавања и сви знамо унапријед ко ће бити примљен. Зашто је то тако , Рајко? Иначе, текст није лош!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раса

04.10.2014 07:46

Е мој Рајко, давно си ти пролупао, ти и твоји другари прво одговарати за уцињено овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

04.10.2014 07:57

Ја волим кратко и јасно казивање и оно би се у случају васића могло овако конципирати:Корумпирана и криминална власт је направила исту такву земљу у којој нужно мора доћи до пропасти такве власти.И то,акобогда,убрзо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспектор

04.10.2014 07:58

Незасити, незабиљежени до сад,клептомани, бандити и зликовци, окупљени око милорада додика, формирали су СНСД. Странка им је требала за планирану пљачку читаве државе. Зликовци су на крају долијали. Након избора, чишћења полиције, тужилаштва и судова од њихових сарадника, они сви иду иза решетака. Заједно са припадницима кланова из ДНСа и СПа. Све се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перјаниккас

04.10.2014 08:13

касно марко на косово на косово дође

ОДГОВОРИТЕ
Name

соло

04.10.2014 08:15

Рајко Васић има проблем са изражавањем али је овим коначно отворено признао и саопштио свима да је СНСД готов. Везано за његову изјаву да је држава у опасности, морам истаћи да ће држава престати бити угрожена када се та странка угаси а сви криминалци из те странке буду у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

04.10.2014 08:16

Зао ми је сто је настала топола, а не храст. И сто те нису цули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

04.10.2014 10:00

ВЕРОВАТНО МИСЛИ ДА ЦЕ ГА НЕКО ПОСЛЕ ОВОГА ПРИМИТИ ПА САД ФИЛОЗОФИРА А ЗАБОРАВИО ЈЕ КОЈИ ЈЕ ОН КУКОЉ БИО У ОВОЈ ДРЗАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонус

04.10.2014 10:02

У крају гдје је Рајко Васић родјен, ријеч "копилани" не значи оно што ви мислите да значи. Нико није више разочаран у Милорада Додика него Рајко Васић. А не смије то отворено да каже. Требао би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

04.10.2014 10:09

добро речено, наравно ко ово разумије... Рајко то мало индиректно филозофски пише, јер наравно не може директно по ономе у чему је и сам значјно учествовао . Удружено са газдом и његовим капетанима стварао је организацију коју су назвали снсд , на већ опробаним и добро познатим идеологијама и методама . Основали су се са циљем да завладају . Завладали су са циљем да се "легално" обогате .... сад кад бајка снсд , престаје да дјелује чак и на најокорјелије заљубљенике у бајке и њени творци добро знају да је дошао крај , највиђенији људи из те организације и сам Рајко се на овакав начин извлаче јер то је тако и било замишљено и испланирано ... сви ће се полако извући из приче и на крају наравно одговорност са себе ће лагано и непримјетно препустити својим партијским војницима ....они ће остати ту чекати боље дане , немају они гдје ..... у нојевој барци мјеста има само за велике играче.... а вођа ће онако као мучки издан , од својих капетана, морати сам некако снаћи... надајмо се да Он има и гдје и са чиме ... а они највјернији гласачи ће чекати нове октобре и повратак свог месије.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

спојене посуде -)

04.10.2014 11:19

Васке легендо ,опет пресипање из супљег у празно. Оволико интелигенције проспе сваки молер док на паузи супљира и празни зидарску пиву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вени види

04.10.2014 11:33

Перјаниккас добро вели. Само што се марко римује са рајко, каква коинциденција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

04.10.2014 11:39

Никада ми неце бити јасно засто се толико пазње посвецује изјавама овог болесника

ОДГОВОРИТЕ
Name

комуниста

04.10.2014 12:11

Једном у Кумровец увијек Кумровец и никада из њега Ста овај мрсомуд оце да казе дал неко зна,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

04.10.2014 12:36

Рајко Васић, политика Милорада Додика није твоја политика. Дајем ти два дана да одлучиш и напустиш СНСД. Помози на тај начин промјене у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геополитикус бариум

04.10.2014 13:30

Есенесдикус Перјаникус РВ,омиљени колумниста у Грудама и Дувну,дуго живио на крадезе/снсде си-си,губиш се Рајкане,врни се у Осјечане,повуци се и ослободи нас и себе,врни се у Осјечане и узгајај стоку,бави се чим корисним,од некадашњег"мућка"си постао празна љуштура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

04.10.2014 14:39

Сви они који овог цовјека висе воле изгубити него наци, у које спада и моја маленкост, не могу а да му за овај текст не скину капу. На један себи својствен нацин, рекао је сустину, хирурски прецизно, гадјајуци "тацно у сриду". Зелио бих на овај нацин да му цеститам, поново показује да је висеструко паметнији од оних којима је дозволио да га користе као глиненог голуба и надам се да це у његовим рукама бити моторка која це посјеци ову трулу тополу из Бакинаца. Трула је да трулија не мозе бити, а Бозија правда би била да моторку у руке узме Рајко. И онако је зивотну греску направио кад је дозволио себи да са њим управља неко кога је властити отац послао на месарски занат, јер је он најбоље могао процјенути докле му син мозе дохватити. То сто је игром ове несретне судбине и на несрецу многих генерација, месар дохвато (за себе неслуцене) висине не знаци да му се мозе допустити да скасапи све, нароцито не људе који су по питању интелигенције одмакли неколико свјетлосних година од његове (а која је јако,јако упитна). Моторку у руке Рајко!! Јест да се та топола не мозе искористити ни за огрјев али бар посјеци смеце, да не преноси заразу на здраво дрвеце. РЕЗИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

05.10.2014 00:22

Сто овај дебил лупа! Толико код нас има дебила који узимају за право да другима соле памет да то ниеј нормално и не знам ко их уопсте пуста на ТВ.Такодје је залосно да Срби из РС уопсте не знају узрок њихових проблема.Србију и српство су унистили србијанци,од њих долази сва издаја а и Додик је њихов и пљацкају нас заједно а само Срби из РС су остали да цувају српство...сами смо,нема нас довољно али кад су могли Црногорци да се изборе за своју дрзаву моземо и ми!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.10.2014 07:20

Ма давно се видјело да је овај цовјек, ако је то,цовјек болестан и друзио се са болосницима у странци лопова, дерикоза и будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп Мићо

06.10.2014 09:05

А виђи га виђи,чоче.Проговара ка Његош.А немој јадо тако, добићеш ти орден за "ништа" ка шта су добијали код краља Николе његови подрепаши и несојевићи, несоју један. А узми јадо мало макарона,нешто житно, ето си се осушио од свог зла и јада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

06.10.2014 09:26

Рајко на себи својствен нацин сагледава тренутну ситацију у РС, а засигурно тврдим, односно знам да га нико није успио купити од његових из окрузења, ни за обицну вецеру, па је цесто био критикован од људи који су ради интереса то покусавали, то сто је исти покусао бранити своје окрузење на крајње бруталан нацин сад му се обија о глави, јер исти су га искористили и сада је на танком леду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

07.10.2014 16:32

За Баракуду и остале пљуваце. Па има и Рајко право да прогледа, да конацно свој таленат усмјери према истини, макар га то и заболило, као некога који је свесрдно помогао да се канцер од бенигног развије у малигни. Добро досла је и НАКНАДНА памет, само да не буде касно.

ОДГОВОРИТЕ