Сањамо нормалан живот

Према подацима Институције омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ, чак 70 одсто породица својим приходима не може покрити ни најосновније животне трошкове.

Република Српска 03.10.2014 | 21:10
Сањамо нормалан живот

Хљеба и млијека да је сваки дан, бар три пута месо на трпези, нешто воћа и поврћа и то је све око чега се врте мисли просјечног БиХ грађанина.

За разлику од европског, који размишља о куповини новог намјештаја и путовањима, просјечан БиХ грађанин само сања “нормалан” живот. Овај садашњи је, како истичу анкетирани грађани, исувише тежак.

Званична статистика каже; просјечна плата је 836 марака, али тај просјек добрано поправља администрација и јавна управа, док су плате у реалном сектору, трговини и угостиотељству далеко, далеко ниже.

Званични просјек у овом случају је преполовљен. Према синдикалној рачуници за храну једна просјечна четверочлана породица треба издвојити 687 марака мјесечно, а за становање и комуналне услуге потрошиће се 522 марке. Ако је запослен само један члан породице и то у реалном сектору, што је и најчешће, онда је преживјети тај мјесец умјетност.

Са стопом незапослености од 43 одсто, платама, које су и најчешће нередовне, боља рачуница и није могла бити, сматра економски аналитичар Славиша Раковић.

А преживјети је немогуће и без помоћи банака и кредита.

Према подацима Агенције за банкарство, сваки становник Српске је на крају првог полугодишта ове године у просјеку био кредитно задужен 1.782 марака, што је за 100 марака више у односу на крај прошле године.

Зато и не чуди што нас европска статистика увијек ставља на дно кад је ријеч о куповној моћи грађана.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Василије

03.10.2014 20:07

Ми смо на дну дна свакако:Земља опљачкана,народ сведен на пуко преживљавање-на једној страни а на другој-дебели богаташи са наших леђа који нам се свакодневно смијуље,а ми ко овце!Е па више нећемо бити овце-још 8 дана па ћемо показати ко смо и за што смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

03.10.2014 20:15

Ово није нормалан живот већ само пуко преживљавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

04.10.2014 07:14

Ја живим нормално, имам плату 1400 км-а, супруга 1100 км-а, супер нам је не оскудјевамо ни у чему, идемо на одморе, ова држава је рај на земљи, уживам у животу, дишем пуним плућима и чекам изборе да гласам за промјене одмах да ова бајка постане стварност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прецедник

04.10.2014 07:15

Ја имам паре а за вас ме боли уво

ОДГОВОРИТЕ