Sanjamo normalan život

Prema podacima Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, čak 70 odsto porodica svojim prihodima ne može pokriti ni najosnovnije životne troškove.

Republika Srpska 03.10.2014 | 21:10
Sanjamo normalan život

Hljeba i mlijeka da je svaki dan, bar tri puta meso na trpezi, nešto voća i povrća i to je sve oko čega se vrte misli prosječnog BiH građanina.

Za razliku od evropskog, koji razmišlja o kupovini novog namještaja i putovanjima, prosječan BiH građanin samo sanja “normalan” život. Ovaj sadašnji je, kako ističu anketirani građani, isuviše težak.

Zvanična statistika kaže; prosječna plata je 836 maraka, ali taj prosjek dobrano popravlja administracija i javna uprava, dok su plate u realnom sektoru, trgovini i ugostioteljstvu daleko, daleko niže.

Zvanični prosjek u ovom slučaju je prepolovljen. Prema sindikalnoj računici za hranu jedna prosječna četveročlana porodica treba izdvojiti 687 maraka mjesečno, a za stanovanje i komunalne usluge potrošiće se 522 marke. Ako je zaposlen samo jedan član porodice i to u realnom sektoru, što je i najčešće, onda je preživjeti taj mjesec umjetnost.

Sa stopom nezaposlenosti od 43 odsto, platama, koje su i najčešće neredovne, bolja računica i nije mogla biti, smatra ekonomski analitičar Slaviša Raković.

A preživjeti je nemoguće i bez pomoći banaka i kredita.

Prema podacima Agencije za bankarstvo, svaki stanovnik Srpske je na kraju prvog polugodišta ove godine u prosjeku bio kreditno zadužen 1.782 maraka, što je za 100 maraka više u odnosu na kraj prošle godine.

Zato i ne čudi što nas evropska statistika uvijek stavlja na dno kad je riječ o kupovnoj moći građana.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vasilije

03.10.2014 20:07

Mi smo na dnu dna svakako:Zemlja opljačkana,narod sveden na puko preživljavanje-na jednoj strani a na drugoj-debeli bogataši sa naših leđa koji nam se svakodnevno smijulje,a mi ko ovce!E pa više nećemo biti ovce-još 8 dana pa ćemo pokazati ko smo i za što smo!

ODGOVORITE
Name

PD

03.10.2014 20:15

Ovo nije normalan život već samo puko preživljavanje.

ODGOVORITE
Name

Покојна Милева

04.10.2014 07:14

Ја живим нормално, имам плату 1400 км-а, супруга 1100 км-а, супер нам је не оскудјевамо ни у чему, идемо на одморе, ова држава је рај на земљи, уживам у животу, дишем пуним плућима и чекам изборе да гласам за промјене одмах да ова бајка постане стварност.

ODGOVORITE
Name

прецедник

04.10.2014 07:15

Ја имам паре а за вас ме боли уво

ODGOVORITE