Мандарине за здравље и љепоту

Мандарина је цитрусно воће које има вишеструке здравствене користи - смањује ризик од појаве рака, потиче мршављење...

Здравље 03.10.2014 | 18:56
Мандарине за здравље и љепоту

Мандарине могу смањити ризик од рака

Мандарине могу смањити ризик од рака јетре. Наиме, научници су открили да људи који имају хронични вирусни хепатитис могу смањити ризик од развоја рака јетре ако пију сок од свјеже мандарине. У једногодишњој студији 30 учесника који су имали вирусни хепатитис, конзумирало је напитак који садржи сок мандарине на дневној бази, те на концу нису имали никакве знакове рака јетре. За разлику од њих, међу 45 учесника који нису пили напитак од мандарине, 8.9 одсто развило је рак јетре.

Мандарине су добар извор витамина Ц

Мандарине вам могу дати и до 80 одсто потребног дневног уноса витамина Ц. А витамин Ц је вишеструко користан у борби са слободним радикалима. То су молекуле с непарним бројем електрона које траже свој пар "крађом" електрона из стабилних слободних радикала. Ово узрокује ланчану реакцију, тј. прелаз стабилних слободних радикала у нестабилне, што на крају може довести до тјелесног оштећења, као што су оштећења протеина и оштећења ДНК. Антиоксиданси помажу спријечити ову ланчану реакцију и зауставити оштећења, а то, између осталог, јача и имунитет.

Мандарине утичу и на холестерол

Антиоксиданси у мандарини могу снижити ниво лошег холестерола. То постижу борећи се против слободних радикала који оксидирају колестерол, па се он лако накупља на стијенкама артерија. Накупља ли се холестерол, крв се успорено креће у артеријама, што може повећати ризик од високог крвног притиска, можданог удара, болести срца те обољења јетре.

Мандарине ће помоћи да изгубите на тежини

Мандарине су извор дијеталних влакана, чак 3 г влакана на 100 г. А редовно узимање влакана помаже да дуже осјећате ситост. Дјеца и одрасли требају узети око 20 г влакана дневно. Међутим, можда ћете морати узети и више, овисно о количини калорија које конзумирате. Напримјер, мушкарци и тинејџери ће можда морати појести око 30 до 35 г влакана дневно. Једући мандарине задовољит ће ову дневну потребу с ужитком.


Коментари / 0

Оставите коментар