Каталонија и даље планира референдум

Регионална влада Каталоније и даље планира да одржи референдум о одвајању од Шпаније 9. новембра, док разматра начине како да убеди шпански Уставни суд да укине привремену забрану гласања, јавио је АП.

Свијет 03.10.2014 | 17:53
Каталонија и даље планира референдум

Портпарол владе Франсеск Хомс рекао је да регионална влада сада има задатак како да осигура да референдум буде одржан.

Уставни суд је у понедељак одлучио да суспендује припреме за референдум, уважавајући аргументе шпанске владе да би гласање било незаконито.

Хомс је дао изјаву после састанка регионалне владе с лидерима регионалних политичких партија које подржавају референдум.

Пронезависна осећања су букнула у Каталонији последњих година након што је шпанска влада одбила да регионима да већу власт, наводи америчка агенција.

Последњи покушај сецесионистичког референдума у Европи био је у Шкотској прошлог месеца када су гласачи одлучили да остану у Уједињеном Краљевству.

Према најновијим резултатима објављеним данас, анкета је показала да велика већина становништва Каталоније, њих 70,08 одсто, подржава одржавање референдума о независности од Шпаније.

Анкету је урадио Центар за истраживање јавног мњења Каталоније (ЦЕО), и према резултатима, само 22,9 испитаника у Каталонији је против одржавања референдума, док је 6,4 одсто неопредељено, пренела је руска агенција Риа-Новости.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Абцда

03.10.2014 16:00

Као Миле сто вец планира 8 година, али несто му се неда хехе.

ОДГОВОРИТЕ