Katalonija i dalje planira referendum

Regionalna vlada Katalonije i dalje planira da održi referendum o odvajanju od Španije 9. novembra, dok razmatra načine kako da ubedi španski Ustavni sud da ukine privremenu zabranu glasanja, javio je AP.

Svijet 03.10.2014 | 17:53
Katalonija i dalje planira referendum

Portparol vlade Fransesk Homs rekao je da regionalna vlada sada ima zadatak kako da osigura da referendum bude održan.

Ustavni sud je u ponedeljak odlučio da suspenduje pripreme za referendum, uvažavajući argumente španske vlade da bi glasanje bilo nezakonito.

Homs je dao izjavu posle sastanka regionalne vlade s liderima regionalnih političkih partija koje podržavaju referendum.

Pronezavisna osećanja su buknula u Kataloniji poslednjih godina nakon što je španska vlada odbila da regionima da veću vlast, navodi američka agencija.

Poslednji pokušaj secesionističkog referenduma u Evropi bio je u Škotskoj prošlog meseca kada su glasači odlučili da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema najnovijim rezultatima objavljenim danas, anketa je pokazala da velika većina stanovništva Katalonije, njih 70,08 odsto, podržava održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

Anketu je uradio Centar za istraživanje javnog mnjenja Katalonije (CEO), i prema rezultatima, samo 22,9 ispitanika u Kataloniji je protiv održavanja referenduma, dok je 6,4 odsto neopredeljeno, prenela je ruska agencija Ria-Novosti.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Abcda

03.10.2014 16:00

Kao Mile sto vec planira 8 godina, ali nesto mu se neda hehe.

ODGOVORITE