Сви предизборни балони СНСД-а

Додик је са уобичајеним жаром редао "непријатеље" од којих је одбранио Републику Српску, а у које се, према његовим изјавама, убрајају сви од опозиционих странака у Републици Српској, преко "великих сила" и странака из Федерације БиХ, до "пензионисаних страних обавјештајаца који су закупили два спрата у хотелу "Тузла"" и чекају прве изборне резултате да покрену "побуну против режима у РС".

Република Српска 03.10.2014 | 13:03
Сви предизборни балони СНСД-а

Пратећи све емисије које су емитоване на РТРС-у у оквиру предизборног циклуса, те иступе кандидата/киња СНСД-а, примјетно је да је ова странка у предизборној кампањи врло мало говорила о својим резултатима у протеклом мандату, а још мање нудила бирачима било каква конкретна обећања за предстојећи мандат.

Већину времена које су добили, кандидати/киње ове партије искористили су за милион пута поновљене приче о одбрани и јачању Републике Српске, о њеном будућем осамостаљивању, те о преносу надлежности са државног на ентитетски ниво.

У овоме је, свакако, предњачила кандидаткиња СНСД-а, ДНС-а и СПРС-а за Предсједништво БиХ, Жељка Цвијановић, чији су иступи на ову тему неријетко попримали гротескне и комичне обрисе, будући да је актуелна премијерка РС скоро свакодневно понављала како у Сарајево иде "носећи заставу Републике Српске, а не бијели барјак", те смо ову "барјактарску" изјаву, са понешто промијењеним редом ријечи и стилских фигура, до сада чули бар десетак пута, стоји у анализи Истиномјера.Додик се борио с непостојећим вјетрењачама.

ДОДИК СЕ БОРИО С НЕПОСТОЈЕЋИМ ВЈЕТРЕЊАЧАМА

У сличном тону су били и иступи Милорада Додика, који је са уобичајеним жаром редао "непријатеље" од којих је одбранио Републику Српску, а у које се, према његовим изјавама, убрајају сви од опозиционих странака у Републици Српској, преко "великих сила" и странака из Федерације БиХ, до "пензионисаних страних обавјештајаца који су закупили два спрата у хотелу "Тузла"" и чекају прве изборне резултате да покрену "побуну против режима у РС" (?). Милорад Додик је истакао како је главна политика СНСД-а у протеклом мандату била да заустави пренос надлежности са нивоа ентитета на ниво државе – иако, заправо, оваквих покушаја није ни било.

У том контексту посебно је истакао надлежност над полицијом, али и над системом ПИО и банкарским системом, међутим није баш сасвим јасно на шта је тачно мислио Додик с обзиром да се о овим стварима није ни разговарало у ПСБиХ нити у Вијећу министара БиХ у актуелном мандату. Стога је Додикова прича само још један у низу предизборних "балона" којима и није циљ да се баве реалним проблемима, већ да што помпезније звуче. Исто тако, никада није забиљежена нити једна озбиљна иницијатива да се надлежности регулације банкарског сектора пренесу на ниво државе.

Али када се одмакнемо од бесмислених, сензационалистичких, али и отворено хушкачких изјава, које граниче са кршењем Изборног закона БиХ, који налаже да предизборна реторика не смије подстицати националну нетрпељивост – а неријетко ту границу и прелазе – остаје врло мало садржаја које су СНСД-ови кандидати/киње понудили у својим предизборним иступима, а који се могу озбиљно анализирати и упоредити са реалним резултатима Владе РС у протеклом мандату.

ПРОЈЕКАТ "СНАЖНО ЗАПОШЉАВАЊЕ" ПРЕРАСТАО У "СНАЖНО ОТПУШТАЊЕ"

О "снажном продуктивном запошљавању" је говорио и Игор Радојичић, носилац листе СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске, а ове теме дотакле су се и Жељка Цвијановић и Сњежана Келечевић, такођер на скупу у Лаушу. СНСД је, наравно, отварање нових радних мјеста обећавао и раније, али у томе није постигао никакве резултате којима би се могао похвалити у протеклом мандату.

Свеукупно, у протеклом мандату Владе РС, број запослених смањио се за 4.467, а број регистрованих незапослених повећао за 364.Кандидати ове странке спомињали су и разне пројекте које су спровели у актуелном мандату, при чему су их чешће помињали као "разне пројекте", него што су говорили о томе шта је конкретно урађено у којој области.

“У РС у свакој општини можемо да говоримо о барем једном или више пројеката. Од водовода у Новом Граду, аутопута од БЛ преко Градишке ка Добоју, о ТЕ у Станарима, о новој болници у Бијељини, о Андрићграду у Вишеграду, о превоју Чемерно и о многим другим пројектима", наводио је Игор Радојичић на предизборним скуповима.

Но, доста тога није урађено.

ТЕ Станари најављена је 2010. године, али није окончано, а ТЕ Гацко најављена је 2006. године. СНСД је за Гацко имао много веће планове, те је још 2006. године обећао приватизацију РиТЕ "Гацко", која је подразумјевала реконструкцију постојеће термоелектране у Гацку, обнову сусједног рудника угља, те изградњу нове термоелектране Гацко ИИ.

Ништа од овога се није десило, јер се, након тужбе малих дионичара због незаконитог преношења њихове имовине на ново предузеће, компанија ЧЕЗ повукла из уговореног посла са Електропривредом РС и тужила Владу РС, која сада дугује 7,5 милиона еура одштете фирми.

ХВАЉЕЊЕ НЕПОСТОЈЕЋИМ ПРОЈЕКТИМА

Иако ништа није урађено Додик се хвалио тиме као да је завршено. Када су у питању инфраструктурни пројекти, каснило се са изградњом дионице аутопута,с тунелом Чемерно се каснило годинама и још није завршен, а никада нису испунили обећања да ће изградити путни правац Источно Сарајево-Вишеград, ауто-пут Бањалука-Приједор и Бањалука-Купрес и нови мост на Сави.

Најчувенији је, свакако, Аеродром Требиње, чију је изградњу Милорад Додик најављиво чак и 2013. године Ово фиктивно предузеће званично је угашено почетком ове године, а сличну је судбину доживјела и авиокомпанија Скy Српска, која је такођер била једно од обећања СНСД-а за мандат 2010-2014 године.Жељка Цвијановић најављивала је отварање десетине нових школа а десило се супротно - затворене су 32 школе. Додик је говорио како су пензију у РС-у највише у региону а управо је супротно.

СНСД је у 2010. године обећао да ће завршити збрињавање око 5.000 корисника из категорија породица погинулих бораца и РВИ у овом мандатном периоду, међутим, ово обећање је тек дјеломично испуњено, остало их још 2171. Но овај програм је започет 2008. године тако да СНСД не може себи све заслуге приписати.

"ДОБОЈ ПРЕЖИВИО ЗАХВАЉУЈУЋИ СНСД-У"

"Скоро ниједан СНСД-ов кандидат није пропустио да у предизборној кампањи истакне како је Влада РС правовремено и ефикасно реаговала на катастрофалне поплаве које су погодиле БиХ у мају ове године. Милорад Додик истакао је како је у вријеме мајских поплава Добој 'остао у животу' захваљујући 'интервенцијама и политици СНСД-а', но ако погледамо медијске написе из тог периода можемо закључити да је то апсолутно нетачно.

Управо Добој је био један од градова који је био најгоре погођен поплавама те су у овом граду поједини унесрећени чекали и по три дана да им се достави помоћ. О томе колико је правовремена била реакција на поплаве у овом граду свједочи, нажалост, и чињеница да је готово половина смртно страдалих у поплавама у БиХ забиљежена управо у Добоју. Ванредно стање проглашено је када се већ десила катастрофа и када ЦЗ преузела надлежност градоначелника".

Радови на насипу у Бијељини требали су почети у јуну, но то се није догодило.Закључујемо изјавом Лазара Продановића, која је дата другог дана предизборне кампање на скупу одржаном на Палама, како је 'СНСД испунио сва обећања према гласачима', што је веома далеко од истине. СНСД је, наиме, у потпуности испунио свега 9% обећања из изборног програма који је бирачима представио 2010. године", наводи се у анализи Истиномјера.

Извор:истиномјер

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бyе Бyе

03.10.2014 11:13

Не само да бих волио да изгуби изборе, то је мало, него да у затвору заврси после тога...да осјети мало, знате ста мислим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

03.10.2014 11:17

Питам се гдје би овај полусвијет живио И шта би радио да није било рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема даље

03.10.2014 12:01

Да ли је могуће да ће након свега, неко ипак гласати за њих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баракуда

03.10.2014 12:17

И још мноо тога су обећали, а само биједу за собом остављају. Док је мој отац трунуо у рову за РС, он је шверцовао цигаре, а сада сам себе назива "Чувар Српске". Какав цинизам. Нажалост има оних који им још вјерују или тачније не вјерују него им дугују глас, јер су за ових скоро 9 година стекли енормно богатство и запослили цијелу фамилију у државним институцијама, а има и оних којима су плажени медији попут РТРС-а и Независних новина испрали мозак па мисле да је он једини кандидат за предсједника, јер гледајући поменуте медије стичете такав утисак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српко.сдс.

03.10.2014 13:05

Мислим да су све прице исприцане.....није висе народ глуп...12.10

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.10.2014 13:34

Ови су се толико накрали и најели да им не само компас неби могао помоћи него ни сви сателити у свемиру. Паника је дупла јер знају шта их чека послије избора. Како ће РС одбранити "човјек" који је читаво вријеме значи пред рат, за вријеме рата и послије рата био против РС-а. Разлика је само у начину дјеловања. Ето тако нам изгледају "борци И категорије" који константно покушавају уништити РС. Па ви који сте гласали за овог издајицу и мафијаша добро размислите кога ћете заокружити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

03.10.2014 13:57

Додик нема о чему да говори, опет понавља исту причу о независности и о стабилној РС. Али сви видимо да РС нити је стабилна, нити независна. Сва предизборна обећања је потрошио ових година, потрошио, а ништа није урадио. Уништио је све и сада је свјестан да мора да задржи власт, да прикрије то све. Али доста је нама њега и његовог понашања, његовог начина вођења државе, његове бахатости и некултуре, па ваљда напокон заслужујемо предсједника који за себе не говори да је Баја ( у контексту сировина сам највећа, изражавам се као кочијаш и мислим да је то баш одлично), који је образован, млад, успјешан у својој професији. Ваљда је вријеме да и ми кренемо напред, назад више не можемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.10.2014 14:02

Да сам ја министар у Влади РС, било би ме срамота да поменем ове поплаве, да говорим како је Влада савршено реаговала на поплаве. Али ипак су садашњи министри они који гледају само свој лични интерес и које није брига за народ, тако да могу да причају све и свашта, а да их савјест не гризе нимало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкански спијун

03.10.2014 14:30

Ко Илија Цворовиц, умислио да га прате!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дтт

03.10.2014 15:10

Зелим да питам све на овом порталу следеће: Јесам ли ја у праву ако сматрам да мандат директора у дрзавним фирмама треба временски ограницити па да се не деси да неко буде директор и по 20 и висе година..

ОДГОВОРИТЕ
Name

барон

03.10.2014 16:01

Да ли је могуће да овај народ није рашчистио да баји није ни Минхаузен раван по лажима, а ови његови секташи утркују се колко да слажу и ко ће се пласирати на тој ранг листи за сребрену и бронзану медаљу. Имали су сасвим довољно времена, непуних 9 година, да народу учине бољитак и то нису успјели, већ напротив. Народе будите паметни и сваког наредног смјените ако за мандатни период не направи резултат, без лагарија, срећно и памет у главу, а оловку у руке!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Тереза

03.10.2014 20:00

генијалац за стварање ,,непријатеља,,...гдје су му ПРИЈАТЕЉИ ???

ОДГОВОРИТЕ