Русија природни савезник Вашингтона

Култни амерички филмски режисер Оливер Стоун сматра да је Русија природни савезник САД и да је трагедија што Америка наноси штету и Русији и себи.

Свијет 03.10.2014 | 11:59
Русија природни савезник Вашингтона

Стоун сматра да је Владимир Путин "вратио руску државу из руку бандита", који су је узели под своје током деведесетих година, након пада Совјетског савеза.

"То је Русима вратило осјећај поуздања, хармоничности и поноса. У 90-им годинама економија Русије пала је на ниво Холандије, а то је јако мало за тако велику државу. У том смислу, одушевљен сам Путином као јаким човјеком" - навео је он у интервјуу за руски "Вијесник".

Стоун каже да му се након распада Совјетског Савеза поновно појавила нада да ће доћи промјена, али да је предсједник Џорџ Буш млађи "изопачио све оно у шта је вјеровао у дјетињству и младости".

Америчку режисер истиче да је много Руса погинуло у Украјини током Другог свејетског рата борећи се против нациста, али и против оних Украјинаца који су помагали Нијемцима.

"Американци не знају и не схватају да је Русија спасила свијет од Хитлера, да су Руси уништили његову војску. Мислим да је то што су Руси уништили већи дио њемачке технике спасило у најмању руку милион америчких живота" - нагласио је Стоун.

Да је СССР након уништења Нијемаца код Курска и Стаљинграда само присилио противника на повлачење, дакле, да није кренуо даље, наводи Стоун, препустио би савезницима да заврше рат.

"Тога су се бојали и Черчил и Рузвелт. То би промијенило сву природу охолости САД које су се након Другог свјетског рата нашле у побједничкој и моћној позицији. Морамо захвалити Русима, бити њихови савезници и вјеровати им" - поручује Стоун.

Он сматра да амерички предсједник Трумана и елите, у облику бизнисмена са Вол Стрита, нису показала ни мрвицу захвалности Русима.

"Амерички богаташи и банкари увијек су мрзили Русију и комунизам. Труман је, иступајући у сенату 1942. године рекао: `Нека се само совјетска и њемачка војска међусобно убијају, то нам иде на руку`" - подсјећа Стоун.

Он указује да многи у Америци немају заправо правилну представу о Русији и "до данас мисле да тамо постоји само Сибир те да по улицама ходају медвједи".

Стоун поздравља чињеницу да је Русија дала азил Сноудену и указује да он више није имао гдје да иде.

"Раније се азил могао наћи у Бразилу, француској, Швајцарској или Шведској. Сад се то више није случај. Свуда је амерички утицај" - појашњава он.

Оливер Стоун, аутор "Вода", "Џи-ЕФ-Кеја" /Убиства Кенедија/, "Никсона" и многих других култних филмова, управо представља свој нови документрани филм "Неиспричана историја САД".

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар