Rusija prirodni saveznik Vašingtona

Kultni američki filmski režiser Oliver Stoun smatra da je Rusija prirodni saveznik SAD i da je tragedija što Amerika nanosi štetu i Rusiji i sebi.

Svijet 03.10.2014 | 11:59
Rusija prirodni saveznik Vašingtona

Stoun smatra da je Vladimir Putin "vratio rusku državu iz ruku bandita", koji su je uzeli pod svoje tokom devedesetih godina, nakon pada Sovjetskog saveza.

"To je Rusima vratilo osjećaj pouzdanja, harmoničnosti i ponosa. U 90-im godinama ekonomija Rusije pala je na nivo Holandije, a to je jako malo za tako veliku državu. U tom smislu, oduševljen sam Putinom kao jakim čovjekom" - naveo je on u intervjuu za ruski "Vijesnik".

Stoun kaže da mu se nakon raspada Sovjetskog Saveza ponovno pojavila nada da će doći promjena, ali da je predsjednik Džordž Buš mlađi "izopačio sve ono u šta je vjerovao u djetinjstvu i mladosti".

Američku režiser ističe da je mnogo Rusa poginulo u Ukrajini tokom Drugog svejetskog rata boreći se protiv nacista, ali i protiv onih Ukrajinaca koji su pomagali Nijemcima.

"Amerikanci ne znaju i ne shvataju da je Rusija spasila svijet od Hitlera, da su Rusi uništili njegovu vojsku. Mislim da je to što su Rusi uništili veći dio njemačke tehnike spasilo u najmanju ruku milion američkih života" - naglasio je Stoun.

Da je SSSR nakon uništenja Nijemaca kod Kurska i Staljingrada samo prisilio protivnika na povlačenje, dakle, da nije krenuo dalje, navodi Stoun, prepustio bi saveznicima da završe rat.

"Toga su se bojali i Čerčil i Ruzvelt. To bi promijenilo svu prirodu oholosti SAD koje su se nakon Drugog svjetskog rata našle u pobjedničkoj i moćnoj poziciji. Moramo zahvaliti Rusima, biti njihovi saveznici i vjerovati im" - poručuje Stoun.

On smatra da američki predsjednik Trumana i elite, u obliku biznismena sa Vol Strita, nisu pokazala ni mrvicu zahvalnosti Rusima.

"Američki bogataši i bankari uvijek su mrzili Rusiju i komunizam. Truman je, istupajući u senatu 1942. godine rekao: `Neka se samo sovjetska i njemačka vojska međusobno ubijaju, to nam ide na ruku`" - podsjeća Stoun.

On ukazuje da mnogi u Americi nemaju zapravo pravilnu predstavu o Rusiji i "do danas misle da tamo postoji samo Sibir te da po ulicama hodaju medvjedi".

Stoun pozdravlja činjenicu da je Rusija dala azil Snoudenu i ukazuje da on više nije imao gdje da ide.

"Ranije se azil mogao naći u Brazilu, francuskoj, Švajcarskoj ili Švedskoj. Sad se to više nije slučaj. Svuda je američki uticaj" - pojašnjava on.

Oliver Stoun, autor "Voda", "Dži-EF-Keja" /Ubistva Kenedija/, "Niksona" i mnogih drugih kultnih filmova, upravo predstavlja svoj novi dokumentrani film "Neispričana istorija SAD".

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar