Папа и Сноуден фаворити за Нобелову награду за мир

Овогодишња сезона Нобела почела је објављивањем имена папе Фрање и бившег америчког обавештајца Едварда Сноудена, који се помињу као фаворити за Нобелову награду за мир.

Свијет 03.10.2014 | 11:05
Папа и Сноуден фаворити за Нобелову награду за мир

Број номинација за овогодишњу Нобелову награду за мир достигао је 278, чиме је оборен прошлогодишњи рекорд од 259 номинација. Тајни списак номинованих је завршен али су ипак, као и сваке године нека имена процурила у јавност, преноси Бета.

Директор Института за истраживање мира у Ослу, Кристиан Берг Харпвикен је један од ретких који сваке године објави списак фаворита, али никада не открива име добитника.

Харпвикен ове године ставља папу као главног фаворита, испред Сноудена за којег сматра да би он био "контроверзни" добитник, јер га многи "још виде као издајника који је прекршио закон".

Аналитичари оцењују да постоји веома мала могућност да Сноуден буде изабран јер би то изазвало велике полемике а "Скандинавци су веома привржени САД".

Харпвикен је напоменуо да је папа скренуо пажњу на "неправедну расподелу богатства у свету која угрожава мир" али је нагласио да би ове године Нобелова награда за мир могла да буде додељена личности укљученој у решавање овогодишњих сукоба на Блиском истоку или у Украјини.

Одлука о добитнику Нобелове награде за мир очекује током месеца, а награда ће бити додељена 10. децембра, на дан када је преминуо научник Алфред Нобел, по којем награда носи име.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар