Papa i Snouden favoriti za Nobelovu nagradu za mir

Ovogodišnja sezona Nobela počela je objavljivanjem imena pape Franje i bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, koji se pominju kao favoriti za Nobelovu nagradu za mir.

Svijet 03.10.2014 | 11:05
Papa i Snouden favoriti za Nobelovu nagradu za mir

Broj nominacija za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dostigao je 278, čime je oboren prošlogodišnji rekord od 259 nominacija. Tajni spisak nominovanih je završen ali su ipak, kao i svake godine neka imena procurila u javnost, prenosi Beta.

Direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu, Kristian Berg Harpviken je jedan od retkih koji svake godine objavi spisak favorita, ali nikada ne otkriva ime dobitnika.

Harpviken ove godine stavlja papu kao glavnog favorita, ispred Snoudena za kojeg smatra da bi on bio "kontroverzni" dobitnik, jer ga mnogi "još vide kao izdajnika koji je prekršio zakon".

Analitičari ocenjuju da postoji veoma mala mogućnost da Snouden bude izabran jer bi to izazvalo velike polemike a "Skandinavci su veoma privrženi SAD".

Harpviken je napomenuo da je papa skrenuo pažnju na "nepravednu raspodelu bogatstva u svetu koja ugrožava mir" ali je naglasio da bi ove godine Nobelova nagrada za mir mogla da bude dodeljena ličnosti uključenoj u rešavanje ovogodišnjih sukoba na Bliskom istoku ili u Ukrajini.

Odluka o dobitniku Nobelove nagrade za mir očekuje tokom meseca, a nagrada će biti dodeljena 10. decembra, na dan kada je preminuo naučnik Alfred Nobel, po kojem nagrada nosi ime.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar