Голи живот породица у БиХ

Чак 70 одсто породица у Босни и Херцеговини својим приходима не може покрити животне трошкове, упозоравају из Институције омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ.

Босна и Херцеговина 03.10.2014 | 07:26
Голи живот породица у БиХ

Ови фрапантни подаци мало ће кога зачудити, будући да од просјечне плате, која, ако се ослонимо на статистику, износи 836 марака, није могуће подмирити ни половину ставки које улазе у ону најосновнију - синдикалну потрошачку корпу.

Наиме, према подацима синдикалаца, за "голи живот" домаћинству је потребно 1.800 марака, колико кошта тек неколико ставки, као што су, између осталог, храна, становање и комуналије, одјећа и обућа, хигијена, превоз.

Уколико је, пак, ријеч о породици која је кредитно задужена или јој искрсну неки непланирани трошкови, живот до сљедеће плате се своди на сналажење.

Из Институције омбудсмана за права потрошача у БиХ упозоравају да анализе и статистике увијек изнова позиционирају БиХ на само дно европских земаља када је ријеч о куповној моћи грађана.

"Становник Луксембурга својим примањима може да купи девет пута више робе него потрошач у БиХ. Европска породица има луксуз комодитета при куповини, будући да јој 85 одсто зарађеног новца остаје за непрехрамбене артикле, становање, комуналије, одјећу, обућу и слично", наводе из те институције.

Месуд Лакота, дугогодишњи борац за права потрошача из Сарајева, каже да су статистички подаци о просјечној плати нереални, јер су, како тврди, запослени у јавном сектору и администрацији тај просјек повећали за око 60 одсто.

"Потрошачку корпу, онакву каква јесте, може себи приуштити 10 до 15 одсто становништва, а то су запослени у јавним предузећима и администрацији", истакао је Лакота.

Како је додао, када је ријеч о државама ЕУ, "800 до 900 марака добија се као социјална помоћ, а у БиХ је то једна солидна плата".

"Статистика каже да је овдје просјечна плата 830 марака, али шта је са онима који имају 400 марака, а таквих је већина", рекао је Лакота.

Да је бројним грађанима заиста тешко, слаже се и Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС, који каже да је просјечна плата у том сектору у првих шест мјесеци износила 471 марку.

"Да вам право кажем, ти људи живе јако лоше, јер са толико новца могу да купе само храну из синдикалне потрошачке корпе. Ако један члан породице ради, и прима ту плату, ја не знам како се уопште успијева преживљавати", подвлачи Ружичић.

Према подацима Савеза синдиката РС, за исхрану је породици мјесечно потребно 687 марака, а за становање и комуналне услуге 522 КМ.За остале ставке породици су потребне додатне 592 марке.

Омбудсмани за права потрошача у БиХ тврде да ова држава спада у групу оних у којим су, гледано на регион, животне намирнице најскупље.

"Све је већи број потрошача у БиХ који нису у стању редовно измиривати обавезе плаћања комуналних и осталих услуга од општег економског значаја", напомињу омбудсмани.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

(не)јасно

03.10.2014 05:56

Ето,70% гласова,знаци,за промене.Ако владајуце гарнитуре победе у БиХ, онда народ не зели промене или је стастистика нетацна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

03.10.2014 06:08

Док год не видим промјене бицу песимиста, овај народ је заслузио боље! Докле висе овај крканлук, гладни смо ба сва три језика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

03.10.2014 06:39

Нервирају ме када наводе податак о просјечној плати од 800 КМ. То није тачан податак. Ја имам плату 450 КМ а Никола Шпириц 5.000 КМ тако да је наш просјек, 2.725 КМ. И ко каже да се не може живјети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

03.10.2014 06:57

Кога занима просјек,зна се како се долази до просјека7500КМ и 320Км,гдје је ту реалност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абцда

03.10.2014 07:39

Ми цемо унистити сами себе. Онда нам дзабе и РС и БИХ кад нико неце зивјети на тим просторима. Национализам убија, а националисти на власти богате и могу напустити земљу сваког тренутка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја до јаја

03.10.2014 08:28

Сигурно знам да нпр у Горазду (ФБиХ) нема незапослених, цак долазе радници из сусједних градова из РС у фабрике да раде. Градић од 25000 људи запошљава око 5000 само у производњи. У Сребренику је слицна ситуација. Мислим да ни Тесањ не заостаје пуно. У Разину, Босанској Крупни, Кладуси па и у Бихаћу свака породица има бар два члана у западној Европи. Дакле, није иста ситуација у РС и ФБиХ. Успоредити пензије, мибимална у Фбих као просјецна у РС, плате у производњи, социјална давања. Успоредити путеве. Прилази Сарајеву су као у Европским метрополама. Мозда би требали предложити у ФБиХ референдум о одвајању од РС, обзиром да је дако испред Додикове махале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

03.10.2014 09:05

У праву си баја до јаја. Када одем у сарајево, као да сам дошао у Њујорк у поређењу са Бањалуком. Имам 4 рођака која раде у Сарајеву, живе у Лукавици и на Добрињи. Плате су им преко 1400 марака, у кући им ништа не фали. Један је у Електропривреди у Сарајеву и излази преко 2000 марака!!! Синдикат му лани уплатио 2 седмице у некој термалној бањи, има неку мању инвалидност (повриједио се у војсци РС 94-те), Још се и они као жале на "лоповлук" по Сарајеву, политичаре из Федерације!!! Ја не знам колико они у Федерацији краду од народа, али мислим да би могли на тренинг код Баје, слабо то они нешто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вијеровали или не

03.10.2014 09:37

Пусти то сто смо гладни, ми висе волимо слусати Милне бајке како нам је лијепо и како смо сретна земља док је баја главни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

03.10.2014 09:47

Само они који гледају РТРС и који раде у јавним установама могу прицати како смо ми бољи ентитет.Толико су народу испрали мозак да цак и они са 160,00 КМ пензије казу да им је добро.У федерацији демобилисани борци који не раде примају мјесецну накнаду од 150,00КМ,а ми сипак.Накнада за његу другог лица је 450,00 КМ,а код нас је 80,00 или коме се назалост посрецило 160,00 КМ.Они своју мобилну телефонију нису продали као ови наси злотвори па убиру на годисњем нивоу 100.000,00 КМ.ИТД.ИТД.Дајем приједлог овима који казу да смо бољи дио ентитета,а то су вјероватно они сто раде да се мало замјенимо,да ми сто не радимо добијемо умјесто њих посао,а они мало тј.10 година нека иду на биро за запосљавање као сто смо ми,па нека онда прицају о добром зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

03.10.2014 19:03

Тако ти је то кад монополистицки лоби диктира нереалне цијене.Сви махом зиве на Дрзавним јаслама,производње нема,морају негдје узети.

ОДГОВОРИТЕ