АБА: Креће нова сезона - јача или слабија?

Утакмицама Звезда - Левски и ЦИбона - Олимпија, у петак почиње 14. сезона регионалне лиге. Учествују тимови из Србије, Словеније, Црне Горе, Хрватске, БиХ, Македоније, Мађарске и Бугарске.

Кошарка 03.10.2014 | 11:00
АБА: Креће нова сезона - јача или слабија?

Пет месеци од узбудљивог, па и шокантног Фајнал фора у Комбанк арени, сва четири учесника тог турнира остала су без носилаца игре. Партизан без Богдана Богдановића (Фенербахче), Црвена звезда Телеком без Демаркуса Нелсона (Панатинаикос), Цибона без Дарија Шарића (Ефес), Цедевита без Јусуфа Нуркића (Денвер). И то није све.

Спекулисало се још тада да ће нови циклус АБА лиге бити значајно слабији, а лето је донело нестанак Радничког, подмлађивање Црвене звезде, одлазак великог броја играча из Партизана, ломове у Цибони, окретање Цедевите ка домаћем тржишту, ново буђење Будућности...

Дебитанти у лиги биће ваљевски Металац - који је добио специјалну позивницу и платио котизацију од 150.000 евра, као и бугарски Левски, који ће у петак одиграти први "јадрански" меч, на месту где Звезда од 19. октобра 2012. није изгубила у овом такмичењу.

Ојачан и подмлађен, евролигашки тим Дејана Радоњића с правом се уз Цедевиту најчешће и назива првим фаворитом.

Звезда је током лета (тачније - почетком јесени) поново окупила снажну екипу, састављену и од четворице репрезентативаца (Калинић, Јовић, Митровић, Дангубић) коју ће организовати плејмејкер Маркус Вилијамс, једно од најзвучијих имена у историји регионалне лиге.
Један од најјачих тимова који је Звезда имала последњих сезона улива оптимизам навијачима, али Радоњић инсистира: "Треба нам времена за уигравање".

Кошаркаши Партизана дочекују нову сезону у много драстичније промењеном саставу од "вечитог" ривала. Отишли су носиоци игре Богдан Богдановић, Жофри Ловерњ (Химки), Саша Павловић, као и Давис Бертанс (Лаборал Кућа) и Лео Вестерман (Барселона - Лимож), па ће Душко Вујошевић имати један од најтежих задатака од када је у Хумској.

Просек година његовог тима на првој утакмици биће 19,9 година.

У клуб је стигао Едо Мурић као највеће и право појачање, а дошли су и Милутиновић и Лука Богдановић, иако је статус искуснијег повратника још недефинисан, док сви заједно не могу да буду регистровани због дуга према Јаки Клобучару и пресуде ФИБА.
"Тужан почетак сезоне", констатује Вујошевић.

Србију ће у АБА лиги поново представљати и Мега Визура, која је такође радикално изменила тим. Осим репрезентативаца Мицића (Бајерн) и Дангубића, отишли су Новица Величковић (Трабзон), Ратко Варда, Марко Луковић (Трир), Саша Аврамовић (Куманово)...

Тим Дејана Милојевића преселио се из Смедерева у Сремску Митровицу, а игра ће у највећој мери зависити од Ненада Миљеновића и Николе Јокића.

Афирмација играча остаје приоритетни циљ клуба, као и до сада, што потврђује повратак перспективних талената са каљења у Смедереву (Јарамаз, Загорац, Симовић).
Преостали, четврти српски клуб, биће Металац, дебитант, који ће угостити ривале у Ваљеву тек од новембра, када опреми халу и испуни услове везане за инфраструктуру. Тим који води Владимир Ђокић дочекао је шансу за премијеру, на којој неће понудити публици тим са звучним именима. Најискуснији играч је плејмејкер Никола Оташевић (32), који ће играти регионалну лигу осму годину узастопно, а наговештавано је да ће у Ваљево и Ратко Варда. Свака победа била би велики успех за Ђокићеву екипу.

Осим српског двојца (ако се Партизан у догледно време стабилизује), кандидати за пласман у горњи део табеле су и по један клуб из Црне Горе и Словеније и тандем из Загреба.

Цедевита улази у евролигашку сезону са Немањом Гордићем као јединим играчем без хрватског држављанства. Тим Јасмина Репеше остао је без Јусуфа Нуркића, Алана Реја и Нолана Смита, али је ојачан опет здравим Марком Томасом, Гордићем, Франом Прилепићем и Роком Укићем, уз Марија Делаша и Марка Араповића. Богатији за искуство играња у сличном саставу прошле године, Загрепчани ће имати велике изазове на два фронта. Изненађење би било ако би на крају лигашког дела завршили ниже од друге позиције.
Актуелни шампион АБА лиге - Цибона, доживео је тектонске ударе претходних месеци. Одустао је од Евролиге, оћекивано остао без Дарија Шарића и кренуо испочетка са тренером Славеном Римцем и новим председником Александром Петровићем, који је дао и свој новац да би клуб преживео. БАТ блокада је укинута, светло на крају тунела се назирало, али је бивши центар Загрепчана Дарко Планинић ове недеље поново блокирао бивши клуб.

"Прошле сезоне смо ушли у сезону са жељом да не испаднемо, а постали смо прваци. Онда су нам жеље и сада исте", рекао је Римац.

Утисак је да ће и наступајућа сезона бити тешка за "вукове са Тушканца". Почеће је без Лалића, Бараћа и Девона Ван Острума, позајмљеног од Лаборал Куће.

Планинић ће каријеру наставити у Будућности, екипи која поново конкурише за врх табеле после два узастопна учешћа на Ф4, 2010. и 2011. Шампион Црне Горе ангажовао је звучна домаћа имена као што су Владимир Дашић, Дарко Планинић и "Црногорац" Омар Кук.

У Подгорицу је такође стигао талентовани центар Роберт Рикић, као и странци Вил Шихи (са Универзитета Индијана) и Џеј-Ар Рејнолдс, прошлогодишњи првак Француске са Лиможом. Остао је Александар Ћапин, а значајну улогу могао би да поново има и млади Никола Ивановић, који сезону почиње повређен. Дуго у "Морачи" није играо јачи тим. Неодлазак црногорског првака на Ф4 био би негативна сензација.
Набрајајући тимове који су озбиљно приступили припремама за такмичарску 2014/15 домаћи тренери неизбежно помињу и љубљанску Олимпију, чију ће игру водити српски плејмејкер Марко Мариновић и под чијим ће кошем стајати Мирза Бегић, најбољи блокер у историји АБА лиге, са 2,07 "рампи" по мечу. Освежење на Јадрану представљаће и америчко-црногорски крилни центар Халил Каначевић (23, 203 цм).

Могла би да изненади и "реновирана" Игокеа Владе Јовановића. Од играча који су прошле сезоне играли у Лакташима ту су Бранко Јоровић и Душко Бунић, а новајлије предводе Марко Чакаревић, Младен Јеремић, Ђорђе Дреновац, Никола Драговић...

"Рашћемо као тим, на почетку би требало да се уиграмо и консолидујемо", поручује Јовановић.

МЗТ Скопље креће у нову сезону под вођством Змага Сагадина и са осам нових имена у свлачионици. Трио Урош Лучић-Цветковић-Маринковић могао би да има значајну улогу.

Такође, остаје да се види и да ли ће Александар Џикић поново направити тим Крке способан да свакога изненади на свом паркету. Иако се у Ново Место доселио искусни Небојша Јоксимовић (33), српском тренеру неће бити лако сада када више нема Еда Мурића, Клобучара, Павича, Бећировића...
Гостовање Солноку биће и ове године тежак пут. На паркету у Мађарској, Бадер, Синовец, Бркић и саиграчи биће незгодан ривал свим клубовима, док би се борба за средину табеле назвала успешним резултатом за Задар и Левски, дебитанта из Бугарске, суоченог са финансијским проблемима.

Други пут у историји лиге, шампион неће освојити титулу на завршном турниру, већ кроз плеј-оф, који ће играти четири најбоље пласирана тима.

ПАРОВИ 1. КОЛА:

петак

Црвена звезда Телеком - Левски 19.00
Цибона - Олимпија 21.00

субота

Крка - Цедевита 17.00
Солнок - Партизан 18.00
Мега Визура - МЗТ 19.00
Задар - Игокеа 21.00
Будућност - Металац 21.00

Коментари / 0

Оставите коментар