ABA: Kreće nova sezona - jača ili slabija?

Utakmicama Zvezda - Levski i CIbona - Olimpija, u petak počinje 14. sezona regionalne lige. Učestvuju timovi iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Makedonije, Mađarske i Bugarske.

Košarka 03.10.2014 | 11:00
ABA: Kreće nova sezona - jača ili slabija?

Pet meseci od uzbudljivog, pa i šokantnog Fajnal fora u Kombank areni, sva četiri učesnika tog turnira ostala su bez nosilaca igre. Partizan bez Bogdana Bogdanovića (Fenerbahče), Crvena zvezda Telekom bez Demarkusa Nelsona (Panatinaikos), Cibona bez Darija Šarića (Efes), Cedevita bez Jusufa Nurkića (Denver). I to nije sve.

Spekulisalo se još tada da će novi ciklus ABA lige biti značajno slabiji, a leto je donelo nestanak Radničkog, podmlađivanje Crvene zvezde, odlazak velikog broja igrača iz Partizana, lomove u Ciboni, okretanje Cedevite ka domaćem tržištu, novo buđenje Budućnosti...

Debitanti u ligi biće valjevski Metalac - koji je dobio specijalnu pozivnicu i platio kotizaciju od 150.000 evra, kao i bugarski Levski, koji će u petak odigrati prvi "jadranski" meč, na mestu gde Zvezda od 19. oktobra 2012. nije izgubila u ovom takmičenju.

Ojačan i podmlađen, evroligaški tim Dejana Radonjića s pravom se uz Cedevitu najčešće i naziva prvim favoritom.

Zvezda je tokom leta (tačnije - početkom jeseni) ponovo okupila snažnu ekipu, sastavljenu i od četvorice reprezentativaca (Kalinić, Jović, Mitrović, Dangubić) koju će organizovati plejmejker Markus Vilijams, jedno od najzvučijih imena u istoriji regionalne lige.
Jedan od najjačih timova koji je Zvezda imala poslednjih sezona uliva optimizam navijačima, ali Radonjić insistira: "Treba nam vremena za uigravanje".

Košarkaši Partizana dočekuju novu sezonu u mnogo drastičnije promenjenom sastavu od "večitog" rivala. Otišli su nosioci igre Bogdan Bogdanović, Žofri Lovernj (Himki), Saša Pavlović, kao i Davis Bertans (Laboral Kuća) i Leo Vesterman (Barselona - Limož), pa će Duško Vujošević imati jedan od najtežih zadataka od kada je u Humskoj.

Prosek godina njegovog tima na prvoj utakmici biće 19,9 godina.

U klub je stigao Edo Murić kao najveće i pravo pojačanje, a došli su i Milutinović i Luka Bogdanović, iako je status iskusnijeg povratnika još nedefinisan, dok svi zajedno ne mogu da budu registrovani zbog duga prema Jaki Klobučaru i presude FIBA.
"Tužan početak sezone", konstatuje Vujošević.

Srbiju će u ABA ligi ponovo predstavljati i Mega Vizura, koja je takođe radikalno izmenila tim. Osim reprezentativaca Micića (Bajern) i Dangubića, otišli su Novica Veličković (Trabzon), Ratko Varda, Marko Luković (Trir), Saša Avramović (Kumanovo)...

Tim Dejana Milojevića preselio se iz Smedereva u Sremsku Mitrovicu, a igra će u najvećoj meri zavisiti od Nenada Miljenovića i Nikole Jokića.

Afirmacija igrača ostaje prioritetni cilj kluba, kao i do sada, što potvrđuje povratak perspektivnih talenata sa kaljenja u Smederevu (Jaramaz, Zagorac, Simović).
Preostali, četvrti srpski klub, biće Metalac, debitant, koji će ugostiti rivale u Valjevu tek od novembra, kada opremi halu i ispuni uslove vezane za infrastrukturu. Tim koji vodi Vladimir Đokić dočekao je šansu za premijeru, na kojoj neće ponuditi publici tim sa zvučnim imenima. Najiskusniji igrač je plejmejker Nikola Otašević (32), koji će igrati regionalnu ligu osmu godinu uzastopno, a nagoveštavano je da će u Valjevo i Ratko Varda. Svaka pobeda bila bi veliki uspeh za Đokićevu ekipu.

Osim srpskog dvojca (ako se Partizan u dogledno vreme stabilizuje), kandidati za plasman u gornji deo tabele su i po jedan klub iz Crne Gore i Slovenije i tandem iz Zagreba.

Cedevita ulazi u evroligašku sezonu sa Nemanjom Gordićem kao jedinim igračem bez hrvatskog državljanstva. Tim Jasmina Repeše ostao je bez Jusufa Nurkića, Alana Reja i Nolana Smita, ali je ojačan opet zdravim Markom Tomasom, Gordićem, Franom Prilepićem i Rokom Ukićem, uz Marija Delaša i Marka Arapovića. Bogatiji za iskustvo igranja u sličnom sastavu prošle godine, Zagrepčani će imati velike izazove na dva fronta. Iznenađenje bi bilo ako bi na kraju ligaškog dela završili niže od druge pozicije.
Aktuelni šampion ABA lige - Cibona, doživeo je tektonske udare prethodnih meseci. Odustao je od Evrolige, oćekivano ostao bez Darija Šarića i krenuo ispočetka sa trenerom Slavenom Rimcem i novim predsednikom Aleksandrom Petrovićem, koji je dao i svoj novac da bi klub preživeo. BAT blokada je ukinuta, svetlo na kraju tunela se naziralo, ali je bivši centar Zagrepčana Darko Planinić ove nedelje ponovo blokirao bivši klub.

"Prošle sezone smo ušli u sezonu sa željom da ne ispadnemo, a postali smo prvaci. Onda su nam želje i sada iste", rekao je Rimac.

Utisak je da će i nastupajuća sezona biti teška za "vukove sa Tuškanca". Počeće je bez Lalića, Baraća i Devona Van Ostruma, pozajmljenog od Laboral Kuće.

Planinić će karijeru nastaviti u Budućnosti, ekipi koja ponovo konkuriše za vrh tabele posle dva uzastopna učešća na F4, 2010. i 2011. Šampion Crne Gore angažovao je zvučna domaća imena kao što su Vladimir Dašić, Darko Planinić i "Crnogorac" Omar Kuk.

U Podgoricu je takođe stigao talentovani centar Robert Rikić, kao i stranci Vil Šihi (sa Univerziteta Indijana) i Džej-Ar Rejnolds, prošlogodišnji prvak Francuske sa Limožom. Ostao je Aleksandar Ćapin, a značajnu ulogu mogao bi da ponovo ima i mladi Nikola Ivanović, koji sezonu počinje povređen. Dugo u "Morači" nije igrao jači tim. Neodlazak crnogorskog prvaka na F4 bio bi negativna senzacija.
Nabrajajući timove koji su ozbiljno pristupili pripremama za takmičarsku 2014/15 domaći treneri neizbežno pominju i ljubljansku Olimpiju, čiju će igru voditi srpski plejmejker Marko Marinović i pod čijim će košem stajati Mirza Begić, najbolji bloker u istoriji ABA lige, sa 2,07 "rampi" po meču. Osveženje na Jadranu predstavljaće i američko-crnogorski krilni centar Halil Kanačević (23, 203 cm).

Mogla bi da iznenadi i "renovirana" Igokea Vlade Jovanovića. Od igrača koji su prošle sezone igrali u Laktašima tu su Branko Jorović i Duško Bunić, a novajlije predvode Marko Čakarević, Mladen Jeremić, Đorđe Drenovac, Nikola Dragović...

"Rašćemo kao tim, na početku bi trebalo da se uigramo i konsolidujemo", poručuje Jovanović.

MZT Skoplje kreće u novu sezonu pod vođstvom Zmaga Sagadina i sa osam novih imena u svlačionici. Trio Uroš Lučić-Cvetković-Marinković mogao bi da ima značajnu ulogu.

Takođe, ostaje da se vidi i da li će Aleksandar Džikić ponovo napraviti tim Krke sposoban da svakoga iznenadi na svom parketu. Iako se u Novo Mesto doselio iskusni Nebojša Joksimović (33), srpskom treneru neće biti lako sada kada više nema Eda Murića, Klobučara, Paviča, Bećirovića...
Gostovanje Solnoku biće i ove godine težak put. Na parketu u Mađarskoj, Bader, Sinovec, Brkić i saigrači biće nezgodan rival svim klubovima, dok bi se borba za sredinu tabele nazvala uspešnim rezultatom za Zadar i Levski, debitanta iz Bugarske, suočenog sa finansijskim problemima.

Drugi put u istoriji lige, šampion neće osvojiti titulu na završnom turniru, već kroz plej-of, koji će igrati četiri najbolje plasirana tima.

PAROVI 1. KOLA:

petak

Crvena zvezda Telekom - Levski 19.00
Cibona - Olimpija 21.00

subota

Krka - Cedevita 17.00
Solnok - Partizan 18.00
Mega Vizura - MZT 19.00
Zadar - Igokea 21.00
Budućnost - Metalac 21.00

Komentari / 0

Ostavite komentar