Притискају петорку да призна Косово

Пет чланица ЕУ које до сада нису признале једнострано проглашену независност Косова ускоро могу да очекују нове притиске Брисела да промене став, пишу Новости.

Свијет 02.10.2014 | 22:16
Притискају петорку да призна Косово

То бар, пишу Новости, може да се просуди из првих изјава будућег комесара за европску политику суседства и преговоре о проширењу, Јоханеса Хана, који је поручио да очекује нове помаке у ставу ових земаља и најавио да ће то лично надгледати с новом шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

"Припремајући се за ову функцију, разумео сам да је можда могуће да у разговорима с тих пет влада идентификујемо где се тренутно налазимо, колика је њихова флексибилност и шта су могући кораци, с циљем да се ситуација побољша, да немамо превише тешке препреке за даље разговоре и рад с Косовом. То ће бити део мојих активности у првих неколико месеци", открио је Хан своје намере, за Новости. 

У косовском питању огледа се најозбиљније размимоилажење чланица ЕУ на основу крајње опречних ставова, што им озбиљно подрива јединство, па ће Брисел у предстојећем периоду покушати нешто да уради у том правцу. Тешко је, међутим, помислити да би било шта озбиљније могло да се промени, имајући у виду чврсте позиције Кипра, Словачке, Шпаније, Грчке и Румуније, и стање на терену, у тренутку када расту регионални апетити као, на пример, ових дана у Каталонији. 

Унија у своје окриље не прима регионе, већ државе, па би ставови поменутих престоница, у једном тренутку, могли да укоче даљи ход Приштине ка Бриселу.

Хан је похвалио рад свог претходника, Штефана Филеа, али није ишао даље од тога, када је реч о Србији. Иако, према сазнањима Новости, Филе у свом предстојећем годишњем извештају, који ће бити представљен следеће недеље, предлаже да се у преговорима с нашом земљом коначно отвори прво поглавље, Хан није био тако експлицитан. 

"Тренутно се налазимо у процесу скрининга. Видећемо."

Коментари / 0

Оставите коментар