Pritiskaju petorku da prizna Kosovo

Pet članica EU koje do sada nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova uskoro mogu da očekuju nove pritiske Brisela da promene stav, pišu Novosti.

Svijet 02.10.2014 | 22:16
Pritiskaju petorku da prizna Kosovo

To bar, pišu Novosti, može da se prosudi iz prvih izjava budućeg komesara za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, Johanesa Hana, koji je poručio da očekuje nove pomake u stavu ovih zemalja i najavio da će to lično nadgledati s novom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

"Pripremajući se za ovu funkciju, razumeo sam da je možda moguće da u razgovorima s tih pet vlada identifikujemo gde se trenutno nalazimo, kolika je njihova fleksibilnost i šta su mogući koraci, s ciljem da se situacija poboljša, da nemamo previše teške prepreke za dalje razgovore i rad s Kosovom. To će biti deo mojih aktivnosti u prvih nekoliko meseci", otkrio je Han svoje namere, za Novosti. 

U kosovskom pitanju ogleda se najozbiljnije razmimoilaženje članica EU na osnovu krajnje oprečnih stavova, što im ozbiljno podriva jedinstvo, pa će Brisel u predstojećem periodu pokušati nešto da uradi u tom pravcu. Teško je, međutim, pomisliti da bi bilo šta ozbiljnije moglo da se promeni, imajući u vidu čvrste pozicije Kipra, Slovačke, Španije, Grčke i Rumunije, i stanje na terenu, u trenutku kada rastu regionalni apetiti kao, na primer, ovih dana u Kataloniji. 

Unija u svoje okrilje ne prima regione, već države, pa bi stavovi pomenutih prestonica, u jednom trenutku, mogli da ukoče dalji hod Prištine ka Briselu.

Han je pohvalio rad svog prethodnika, Štefana Filea, ali nije išao dalje od toga, kada je reč o Srbiji. Iako, prema saznanjima Novosti, File u svom predstojećem godišnjem izveštaju, koji će biti predstavljen sledeće nedelje, predlaže da se u pregovorima s našom zemljom konačno otvori prvo poglavlje, Han nije bio tako eksplicitan. 

"Trenutno se nalazimo u procesu skrininga. Videćemo."

Komentari / 0

Ostavite komentar