Зашто се исплати основати странку?

Петнаестминутни видео  "Зашто основати странку" на математички начин објашњава зашто је добро бавити се политиком, а аутор видеа је млади математичар Мирсад Мехмедовић из општине Калесије у североисточној Босни.

Босна и Херцеговина 02.10.2014 | 16:28
Зашто се исплати основати странку?

"Покушаћу да одговорим зашто људи оснивају странке и покушаћу да апелујем на младе да не допусте да их искоришћавају поједине странке само да би прикупили гласове", рекао је он.

У излагању је указао на нужност високе излазности на изборе јер тада мале странке, које најчешће настају због незадовољних који су отишли од великих странака, имају мању прилику да учествују у власти.

Цензус у Босни и Херцеговини (засад) је мањи него у Хрватској и износи три одсто, а колико је то погубно за здраво друштво, објашњава даље.

"Не може ни једна политичка партија у БИХ, ако не добије барем 500 хиљада гласова, да влада добро. Увек ће се наћи кочничари, мале странке које ће тражити уступке. Гласањем за мале странке, ми који унапред знамо да ће једва прећи цензус, заправо омогућавамо и подстичемо корупцију", рекао је Мехмедовић. 

Он је поручио и да не треба гласати за оне који "покрај свог имена имају и име оснивача странке, усудио бих се да кажем власника те странке".

"То су нове странке", рекао је додавши да треба гласати за поштене људе.

"Само они могу да нас извуку из невоље. Само поштен човек може да буде добар у своме послу. А на стварање тог поштења пре свега утичу мајка и отац. Поштење се не стиче преко ноћи. Поштени ће ме разумети. Једино поштењем може да се корача кроз блато политике",  завршио је Мехмедовић и позвао младе да изиђу на изборе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Икона

03.10.2014 10:57

Добро је што је тако да нове мале странке могу лако да продју у парламент. Ових "великих" је народу доста. Народ треба да прати политичаре и стално важе јесу ли одрадили оно што су обећали. Ако нису, опет бирати нове, а ове у канту за смеће.

ОДГОВОРИТЕ