Zašto se isplati osnovati stranku?

Petnaestminutni video  "Zašto osnovati stranku" na matematički način objašnjava zašto je dobro baviti se politikom, a autor videa je mladi matematičar Mirsad Mehmedović iz opštine Kalesije u severoistočnoj Bosni.

Bosna i Hercegovina 02.10.2014 | 16:28
Zašto se isplati osnovati stranku?

"Pokušaću da odgovorim zašto ljudi osnivaju stranke i pokušaću da apelujem na mlade da ne dopuste da ih iskorišćavaju pojedine stranke samo da bi prikupili glasove", rekao je on.

U izlaganju je ukazao na nužnost visoke izlaznosti na izbore jer tada male stranke, koje najčešće nastaju zbog nezadovoljnih koji su otišli od velikih stranaka, imaju manju priliku da učestvuju u vlasti.

Cenzus u Bosni i Hercegovini (zasad) je manji nego u Hrvatskoj i iznosi tri odsto, a koliko je to pogubno za zdravo društvo, objašnjava dalje.

"Ne može ni jedna politička partija u BIH, ako ne dobije barem 500 hiljada glasova, da vlada dobro. Uvek će se naći kočničari, male stranke koje će tražiti ustupke. Glasanjem za male stranke, mi koji unapred znamo da će jedva preći cenzus, zapravo omogućavamo i podstičemo korupciju", rekao je Mehmedović. 

On je poručio i da ne treba glasati za one koji "pokraj svog imena imaju i ime osnivača stranke, usudio bih se da kažem vlasnika te stranke".

"To su nove stranke", rekao je dodavši da treba glasati za poštene ljude.

"Samo oni mogu da nas izvuku iz nevolje. Samo pošten čovek može da bude dobar u svome poslu. A na stvaranje tog poštenja pre svega utiču majka i otac. Poštenje se ne stiče preko noći. Pošteni će me razumeti. Jedino poštenjem može da se korača kroz blato politike",  završio je Mehmedović i pozvao mlade da iziđu na izbore.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ikona

03.10.2014 12:57

Dobro je što je tako da nove male stranke mogu lako da prodju u parlament. Ovih "velikih" je narodu dosta. Narod treba da prati političare i stalno važe jesu li odradili ono što su obećali. Ako nisu, opet birati nove, a ove u kantu za smeće.

ODGOVORITE