Ко је адвокат Адвокату, па се одриче Суботића?!

Докле да се Србија одриче најбољих фудбалера уз глупу паролу "ко неће, не мора"?! Зар Србија није баш ништа научила из примера Немање Матића? Оног дечка којег Мурињо назива фудбалским Монструмом и којег Енглези убрајају у најбоље фудбалере Премијер лиге...

Фудбал 02.10.2014 | 21:15
Ко је адвокат Адвокату, па се одриче Суботића?!

Зар је српска репрезентација стварно неки битан фактор у европском фудбалу да може да се одриче ове шачице врхунских фудбалера које има и да се разни стручњаци и они који их постављају већ годинама иживљавају над вољом народа који само жели да види како та репрезентација игра фудбал на неком великом такмичењу? И да евентуално дочека да некада неког и победимо тамо...

У претходним квалификацијама смо платили цех тврдоглавости и инаћењу Синише Михајловића, његовом фудбалском самоубиству на Максимиру, свађи са Банетом Ивановићем (?!) у Скопљу... Србија је игнорисала тог Мурињовог Монструма, а мајстори из ФСС кухиње подваљивали стару, опробану причу "ко не жели да игра, не мора", на коју се наш озлојеђени народ тако добро прима.

Немања Матић је већ у првом мечу после тога на травњаку Маракане против Хрвата показао какав је играч. А ваљда је то какав је неко играч најбитније у некој репрезентацији. Зар је Немања Матић, у том тренутку најбољи фудбалер португалске Примеире, требало да седи на клупи Мијаиловићу и Радовановићу? И да се прави да је све ОК?

Није ОК и није нормално, а очигледно је да у српском фудбалу нормални ставови не пролазе. Сада је Дик Адвокат уз исти изговор прецртао Невена Суботића из јата Орлова.

Не чини му се да Невен Суботић показује вољу да игра за репрезентацију. Али је зато позвао човека који је пре три године рекао, а потом неколико пута децидно поновио да не жели да игра за репрезентацију Србије и да нема намеру да опет почиње ту причу! Он се данас нашао на списку селекције Србије. Као да он игра у Дортмунду, а Суботић у Партизану. И на страну то што није ни најбољи шпиц у Партизану.

Суботић је момак васпитан и одгајан у другачијем окружењу и по неким стварима одскаче из стандардне слике о репрезентативцима Србије. Могао је да игра за САД, Босну и Херцеговину, врло вероватно и Немачку. Али не! Изабрао је Србију и тако запушио уста свима који сумњају у његову дозу патриотизма. Истина, напустио је репрезентацију са жељом да узме предах, али тада када је отишао није био ни потребан селекцији Србије која је већ увелико могла да задужи даљинце и папуче за Мундијал у Бразилу.

За то време ФСС је ћутао, избегавајући сваку полемику о "случају Суботић", заташакавајући праву истину да се и њему као и Матићу нешто раније смучила сва та атмосфера око Михајловићеве репрезентације. И није први пут да играчи баш због тога беже. Зато смо изгубили и Немању Видића, нешто раније је главом без обзира побегао Иван Ергић без којег смо, руку на срце, некако и преживели.

Такође, оно што је за Матића и Суботића слично је да су момци који нису одрасли у Звезди и Партизану и нису прошли овдашње "кухиње". Самим тим, не воле да се медијски експонирају, немају своје заштитнике и воле да причају на терену. Не желе да кажу своју страну приче, а вероватно би ту било занимљивог материјала за српску јавност. И за ФСС.

Сада када смо очекивали нормалног селектора који ће, као што му функција налаже и говори, селектирати оно најбоље што имамо, долазимо до парадокса да смо се тако лако одрекли једног од најбољих штопера Европе. Истовремено, на списку се налазе Жељко Бркић, Стефан Митровић, Матија Настасић и Здравко Кузмановић који за своје клубове нису одиграли ни минут од почетка сезоне, или рецимо Радосав Петровић који има скромну минутажу у турском Генчлебирлигију.

То наравно не значи да нису репрезентативни калибар, поготово бисер какав је Настасић, али зар некоме у српском фудбалу баш ништа не значи један од најбитнијих фудбалера клуба какав је Борусија из Дортмунда и један од најскупљих штопера планете?! У реду је да играју фудбалери и из исландске лиге, ако немамо боље. Али ако већ имамо боље, онда им је место "под заставом". А поготово није у реду да их избацује селектор који тренутно нема појма о атмосфери у репрезентацији, јер већину времена проводи у Холандији и није се баш претргао да се упозна са српским фудбалом. Очигледно да Дик верује неким другим "адвокатима".

Ако је Невен Суботић неки контроверзан тип који лоше утиче на остатак екипе, онда би Караџић или Лаковић морали то да саопште и открију у чему је проблем...

"Невен Суботић није проблематичан момак, никада није правио проблеме и реч је о врхунском професионалцу", рекао је данас за МОЗЗАРТ Спорт Радомир Антић, селектор код којег је Суботић дебитовао у националном тиму.

То је било оно време када је Србија играла фудбал и када се тражила карта више за њене утакмице.

Ако Дик Адвокат не може да се потруди да нађе заједнички језик с једним од наших најбољих фудбалера, већ с њим комуницира мејловима и СМС порукама, онда га то ништа не разликује од тврдоглавог Михајловића чија селекторска каријера је била таква каква је била. Карактери су различити и није свако "добри син Бане" да трпи глупости без краја.

На пример, у Француској и Немачкој се тачно знају разлози због којих су из националних тимова избачени Самир Насри и Кевин Курањи. У Србији медијима и навијачима остаје да нагађују и да без иједног конкретног доказа полемишу ко је велики Србин, а ко није... Србији су тренутно много потребнији фудбалери уместо "Србенди". За време Антића се није говорило о тим стварима, јер су биле небитне. Јер смо играли фудбал и било нам је лепо. Сада када не играмо фудбал, све је постало битније од њега.

Док је Адвокат слушао "адвокате", могао је и да баци поглед на учинак играча попут Радовића, па Дарка Лазовића који је кориснији од истрошеног презимењака или Петра Шкулетића који је убојитији од партнера из напада Партизана.

А ако већ има амбицију да исправља "криве Дрине" и скида нечије репрезентативне копачке са чивилука, Адвокат је прво морао да крене из свлачионице миланског Интера.

Коментари / 0

Оставите коментар