Ko je advokat Advokatu, pa se odriče Subotića?!

Dokle da se Srbija odriče najboljih fudbalera uz glupu parolu "ko neće, ne mora"?! Zar Srbija nije baš ništa naučila iz primera Nemanje Matića? Onog dečka kojeg Murinjo naziva fudbalskim Monstrumom i kojeg Englezi ubrajaju u najbolje fudbalere Premijer lige...

Fudbal 02.10.2014 | 21:15
Ko je advokat Advokatu, pa se odriče Subotića?!

Zar je srpska reprezentacija stvarno neki bitan faktor u evropskom fudbalu da može da se odriče ove šačice vrhunskih fudbalera koje ima i da se razni stručnjaci i oni koji ih postavljaju već godinama iživljavaju nad voljom naroda koji samo želi da vidi kako ta reprezentacija igra fudbal na nekom velikom takmičenju? I da eventualno dočeka da nekada nekog i pobedimo tamo...

U prethodnim kvalifikacijama smo platili ceh tvrdoglavosti i inaćenju Siniše Mihajlovića, njegovom fudbalskom samoubistvu na Maksimiru, svađi sa Banetom Ivanovićem (?!) u Skoplju... Srbija je ignorisala tog Murinjovog Monstruma, a majstori iz FSS kuhinje podvaljivali staru, oprobanu priču "ko ne želi da igra, ne mora", na koju se naš ozlojeđeni narod tako dobro prima.

Nemanja Matić je već u prvom meču posle toga na travnjaku Marakane protiv Hrvata pokazao kakav je igrač. A valjda je to kakav je neko igrač najbitnije u nekoj reprezentaciji. Zar je Nemanja Matić, u tom trenutku najbolji fudbaler portugalske Primeire, trebalo da sedi na klupi Mijailoviću i Radovanoviću? I da se pravi da je sve OK?

Nije OK i nije normalno, a očigledno je da u srpskom fudbalu normalni stavovi ne prolaze. Sada je Dik Advokat uz isti izgovor precrtao Nevena Subotića iz jata Orlova.

Ne čini mu se da Neven Subotić pokazuje volju da igra za reprezentaciju. Ali je zato pozvao čoveka koji je pre tri godine rekao, a potom nekoliko puta decidno ponovio da ne želi da igra za reprezentaciju Srbije i da nema nameru da opet počinje tu priču! On se danas našao na spisku selekcije Srbije. Kao da on igra u Dortmundu, a Subotić u Partizanu. I na stranu to što nije ni najbolji špic u Partizanu.

Subotić je momak vaspitan i odgajan u drugačijem okruženju i po nekim stvarima odskače iz standardne slike o reprezentativcima Srbije. Mogao je da igra za SAD, Bosnu i Hercegovinu, vrlo verovatno i Nemačku. Ali ne! Izabrao je Srbiju i tako zapušio usta svima koji sumnjaju u njegovu dozu patriotizma. Istina, napustio je reprezentaciju sa željom da uzme predah, ali tada kada je otišao nije bio ni potreban selekciji Srbije koja je već uveliko mogla da zaduži daljince i papuče za Mundijal u Brazilu.

Za to vreme FSS je ćutao, izbegavajući svaku polemiku o "slučaju Subotić", zatašakavajući pravu istinu da se i njemu kao i Matiću nešto ranije smučila sva ta atmosfera oko Mihajlovićeve reprezentacije. I nije prvi put da igrači baš zbog toga beže. Zato smo izgubili i Nemanju Vidića, nešto ranije je glavom bez obzira pobegao Ivan Ergić bez kojeg smo, ruku na srce, nekako i preživeli.

Takođe, ono što je za Matića i Subotića slično je da su momci koji nisu odrasli u Zvezdi i Partizanu i nisu prošli ovdašnje "kuhinje". Samim tim, ne vole da se medijski eksponiraju, nemaju svoje zaštitnike i vole da pričaju na terenu. Ne žele da kažu svoju stranu priče, a verovatno bi tu bilo zanimljivog materijala za srpsku javnost. I za FSS.

Sada kada smo očekivali normalnog selektora koji će, kao što mu funkcija nalaže i govori, selektirati ono najbolje što imamo, dolazimo do paradoksa da smo se tako lako odrekli jednog od najboljih štopera Evrope. Istovremeno, na spisku se nalaze Željko Brkić, Stefan Mitrović, Matija Nastasić i Zdravko Kuzmanović koji za svoje klubove nisu odigrali ni minut od početka sezone, ili recimo Radosav Petrović koji ima skromnu minutažu u turskom Genčlebirligiju.

To naravno ne znači da nisu reprezentativni kalibar, pogotovo biser kakav je Nastasić, ali zar nekome u srpskom fudbalu baš ništa ne znači jedan od najbitnijih fudbalera kluba kakav je Borusija iz Dortmunda i jedan od najskupljih štopera planete?! U redu je da igraju fudbaleri i iz islandske lige, ako nemamo bolje. Ali ako već imamo bolje, onda im je mesto "pod zastavom". A pogotovo nije u redu da ih izbacuje selektor koji trenutno nema pojma o atmosferi u reprezentaciji, jer većinu vremena provodi u Holandiji i nije se baš pretrgao da se upozna sa srpskim fudbalom. Očigledno da Dik veruje nekim drugim "advokatima".

Ako je Neven Subotić neki kontroverzan tip koji loše utiče na ostatak ekipe, onda bi Karadžić ili Laković morali to da saopšte i otkriju u čemu je problem...

"Neven Subotić nije problematičan momak, nikada nije pravio probleme i reč je o vrhunskom profesionalcu", rekao je danas za MOZZART Sport Radomir Antić, selektor kod kojeg je Subotić debitovao u nacionalnom timu.

To je bilo ono vreme kada je Srbija igrala fudbal i kada se tražila karta više za njene utakmice.

Ako Dik Advokat ne može da se potrudi da nađe zajednički jezik s jednim od naših najboljih fudbalera, već s njim komunicira mejlovima i SMS porukama, onda ga to ništa ne razlikuje od tvrdoglavog Mihajlovića čija selektorska karijera je bila takva kakva je bila. Karakteri su različiti i nije svako "dobri sin Bane" da trpi gluposti bez kraja.

Na primer, u Francuskoj i Nemačkoj se tačno znaju razlozi zbog kojih su iz nacionalnih timova izbačeni Samir Nasri i Kevin Kuranji. U Srbiji medijima i navijačima ostaje da nagađuju i da bez ijednog konkretnog dokaza polemišu ko je veliki Srbin, a ko nije... Srbiji su trenutno mnogo potrebniji fudbaleri umesto "Srbendi". Za vreme Antića se nije govorilo o tim stvarima, jer su bile nebitne. Jer smo igrali fudbal i bilo nam je lepo. Sada kada ne igramo fudbal, sve je postalo bitnije od njega.

Dok je Advokat slušao "advokate", mogao je i da baci pogled na učinak igrača poput Radovića, pa Darka Lazovića koji je korisniji od istrošenog prezimenjaka ili Petra Škuletića koji je ubojitiji od partnera iz napada Partizana.

A ako već ima ambiciju da ispravlja "krive Drine" i skida nečije reprezentativne kopačke sa čiviluka, Advokat je prvo morao da krene iz svlačionice milanskog Intera.

Komentari / 0

Ostavite komentar