(Не)брига о пољопривреди

Већа засијаност пољопривредних површина, праведнија расподјела аграрног буџета и заштита домаће производње неке су од ставки новог Нацрта Стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја  до 2020. године.

Република Српска 02.10.2014 | 19:45
(Не)брига о пољопривреди

Овај нацрт представљен је у Народној скупштини РС, како је стајало у позиву ресорног министарства, научно-стручној заједници  и осталим аграрним субјектима.

Међу позваним представницима није било опозиције, за коју је и упитно ко стоји иза овог документа и колико кошта.

Повећање обрадивих површина, пораст пољопривредне производње, дохотка фармера, повећање инвестиција, већи степен тржишности, одрживо управљање природним ресурсима и уравнотежен рурални развој читаве РС, стратешки су циљеви нове Стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја.

Да би се то реализовало потребна су средства и то из буџета, корисника, привреде и међународна средства, саопштено је након презентације.

Новина је што иза тог документастоји Институт за економику пољопривреде бањалучког Пољопривредног факултета на чијем челу је актуелни ресорни министар, тврди члан скупштинског Одбора за пољопривреду Миладин Станић.

У ресорном министарству потврђују да иза документа стоји тим Пољопривредног факултета, а износ коштања израде стратегије је, према њиховој рачуници, много мањи. Са презентацијом се пожурило, тврди Станић. Позвани су само они  малобројно одабрани.

Након презентације сви су констатовали да је стратегија  још у форми нацрта свеобухватна и усклађена са свим законским оквирима, те да је као таква одличан полазни документ који у наредном периоду треба пажљиво ишчитати.

Констатовано је и још једно опредјељење и то доста нејасно.Чувених шест одсто није никаква новина. Тај проценат се за аграрни буџет користи неколико година, само што је буџет раније износио мање, па је и износ издвајања за пољопривреду био нижи, па би посљедње двије године, без обзира на раст остао на “заробљених”  60 милиона марака.

За реализацију ове стратегије дио средстава био би обезбјеђен управо кроз тих шест одсто, казала је Роквић.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар