(Ne)briga o poljoprivredi

Veća zasijanost poljoprivrednih površina, pravednija raspodjela agrarnog budžeta i zaštita domaće proizvodnje neke su od stavki novog Nacrta Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja  do 2020. godine.

Republika Srpska 02.10.2014 | 19:45
(Ne)briga o poljoprivredi

Ovaj nacrt predstavljen je u Narodnoj skupštini RS, kako je stajalo u pozivu resornog ministarstva, naučno-stručnoj zajednici  i ostalim agrarnim subjektima.

Među pozvanim predstavnicima nije bilo opozicije, za koju je i upitno ko stoji iza ovog dokumenta i koliko košta.

Povećanje obradivih površina, porast poljoprivredne proizvodnje, dohotka farmera, povećanje investicija, veći stepen tržišnosti, održivo upravljanje prirodnim resursima i uravnotežen ruralni razvoj čitave RS, strateški su ciljevi nove Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja.

Da bi se to realizovalo potrebna su sredstva i to iz budžeta, korisnika, privrede i međunarodna sredstva, saopšteno je nakon prezentacije.

Novina je što iza tog dokumentastoji Institut za ekonomiku poljoprivrede banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta na čijem čelu je aktuelni resorni ministar, tvrdi član skupštinskog Odbora za poljoprivredu Miladin Stanić.

U resornom ministarstvu potvrđuju da iza dokumenta stoji tim Poljoprivrednog fakulteta, a iznos koštanja izrade strategije je, prema njihovoj računici, mnogo manji. Sa prezentacijom se požurilo, tvrdi Stanić. Pozvani su samo oni  malobrojno odabrani.

Nakon prezentacije svi su konstatovali da je strategija  još u formi nacrta sveobuhvatna i usklađena sa svim zakonskim okvirima, te da je kao takva odličan polazni dokument koji u narednom periodu treba pažljivo iščitati.

Konstatovano je i još jedno opredjeljenje i to dosta nejasno.Čuvenih šest odsto nije nikakva novina. Taj procenat se za agrarni budžet koristi nekoliko godina, samo što je budžet ranije iznosio manje, pa je i iznos izdvajanja za poljoprivredu bio niži, pa bi posljednje dvije godine, bez obzira na rast ostao na “zarobljenih”  60 miliona maraka.

Za realizaciju ove strategije dio sredstava bio bi obezbjeđen upravo kroz tih šest odsto, kazala je Rokvić.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar