Сарајево: Почело обновљено суђење

Обновљено суђење у предмету "Зијад Турковић и други" почело је данас пред Апелационим вијећем Суда БиХ у Сарајеву уводним ријечима страна у поступку.

Босна и Херцеговина 02.10.2014 | 15:57
Сарајево: Почело обновљено суђење

Тужилац Дијана Кајмаковић истакла је у уводној ријечи да ће Тужилаштво покушати доказати постојање организоване групе која је вршила кривична дјела ради стицања противправне имовинске користи, којом је руководио Турковић и учествовао у вршењу кривичних дјела, док су остали пристали да поступају по његовим одлукама и вршили кривична дјела.

Кајмаковићева је истакла да остаје при уводној ријечи које је Тужилаштво дало у првостепеном поступку, те затражила да докази буду извођени репродуковањем, пренијели су федерални медији.Тужилаштво БиХ терети Турковића за кривична дјела неовлаштени промет опојним дрогама, разбојништво, изнуде, прање новца, убиство, покушај убиства, изазивање опште опасности, те неовлаштен промет оружја и војне опреме.

Саша Стјепановић се терети неовлаштени промет опојним дрогама и разбојништво, а Муамер Захитовић за изнуду и прање новца. Тужилаштво БиХ терети Миленка Лакића за припремање убиства и тешко убиство и Фадила Аљовића за убиство.Након читања оптужнице, Турковић и Лакић су се изјаснили да нису разумјели њен садржај, док су Стјепановић, Захитовић и Аљовић рекли да разумију оптужницу.Турковићев бранилац Фахрија Каркин нагласио је да ће инсистирати на непосредном извођењу доказа, те да ће тражити свједочење вјештака форензичара.Према његовом мишљењу, Тужилаштво не располаже материјалним доказима који терете њиховог клијента.

Он је најавио да ће међу свједоцима позвати Зијада и Шејлу Турковић, тужиоце Олега Чавку, Дијану Кајмаковић и Божу Михајловића, као и низ свједока правосуђа и политичког живота, међу којима Фахрудина Радончића.Одбране осталих оптужених такође су се успротивиле приједлогу Тужилаштва за репродуковање доказа, јер доводе у питање кредибилитет појединих свједока.

Предсједавајући Вијећа Сенадин Бекташевић најавио је да ће наредно рочиште бити одржано 20. октобра, те да ће оно почети како је то предложило Тужилаштво, а да ће одбрани оптужених бити омогућено непосредно извођење доказа.Апелационо вијеће Суда БиХ отпремило је 1. августа другостепену пресуду од 25. априла ове године у предмету "Зијад Турковић и други" којом је одбијена као неоснована жалба Тужилаштва БиХ и потврђена првостепена пресуда у односу на Нијаза Зубана и Хилмију Машовића и у ослобађајућем дијелу у односу на Зијада Турковића, Муамера Захитовића и Сашу Стјепановића.

Истом пресудом уважене су жалбе бранилаца оптужених Зијада Турковића, Саше Стјепановића, Миленка Лакића и Фадила Аљовића, а у односу на оптуженог Муамера Захитовића у осуђујућем дијелу укинута је првостепена пресуда Суда од 28. новембра 2013. године и одређено одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења.

Коментари / 0

Оставите коментар