Sarajevo: Počelo obnovljeno suđenje

Obnovljeno suđenje u predmetu "Zijad Turković i drugi" počelo je danas pred Apelacionim vijećem Suda BiH u Sarajevu uvodnim riječima strana u postupku.

Bosna i Hercegovina 02.10.2014 | 15:57
Sarajevo: Počelo obnovljeno suđenje

Tužilac Dijana Kajmaković istakla je u uvodnoj riječi da će Tužilaštvo pokušati dokazati postojanje organizovane grupe koja je vršila krivična djela radi sticanja protivpravne imovinske koristi, kojom je rukovodio Turković i učestvovao u vršenju krivičnih djela, dok su ostali pristali da postupaju po njegovim odlukama i vršili krivična djela.

Kajmakovićeva je istakla da ostaje pri uvodnoj riječi koje je Tužilaštvo dalo u prvostepenom postupku, te zatražila da dokazi budu izvođeni reprodukovanjem, prenijeli su federalni mediji.Tužilaštvo BiH tereti Turkovića za krivična djela neovlašteni promet opojnim drogama, razbojništvo, iznude, pranje novca, ubistvo, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, te neovlašten promet oružja i vojne opreme.

Saša Stjepanović se tereti neovlašteni promet opojnim drogama i razbojništvo, a Muamer Zahitović za iznudu i pranje novca. Tužilaštvo BiH tereti Milenka Lakića za pripremanje ubistva i teško ubistvo i Fadila Aljovića za ubistvo.Nakon čitanja optužnice, Turković i Lakić su se izjasnili da nisu razumjeli njen sadržaj, dok su Stjepanović, Zahitović i Aljović rekli da razumiju optužnicu.Turkovićev branilac Fahrija Karkin naglasio je da će insistirati na neposrednom izvođenju dokaza, te da će tražiti svjedočenje vještaka forenzičara.Prema njegovom mišljenju, Tužilaštvo ne raspolaže materijalnim dokazima koji terete njihovog klijenta.

On je najavio da će među svjedocima pozvati Zijada i Šejlu Turković, tužioce Olega Čavku, Dijanu Kajmaković i Božu Mihajlovića, kao i niz svjedoka pravosuđa i političkog života, među kojima Fahrudina Radončića.Odbrane ostalih optuženih takođe su se usprotivile prijedlogu Tužilaštva za reprodukovanje dokaza, jer dovode u pitanje kredibilitet pojedinih svjedoka.

Predsjedavajući Vijeća Senadin Bektašević najavio je da će naredno ročište biti održano 20. oktobra, te da će ono početi kako je to predložilo Tužilaštvo, a da će odbrani optuženih biti omogućeno neposredno izvođenje dokaza.Apelaciono vijeće Suda BiH otpremilo je 1. avgusta drugostepenu presudu od 25. aprila ove godine u predmetu "Zijad Turković i drugi" kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu ukinuta je prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Komentari / 0

Ostavite komentar