Скраћена процедура враћања лажних азиланата

Мониторинг тим БиХ за праћење провођења одлуке о безвизном режиму поздравио је одлуку Немачке која је БиХ прогласила безбедном земљом и изменила легислативу чиме се скраћује процедура обраде захтева за азил са неколико месеци на неколико дана.

Босна и Херцеговина 02.10.2014 | 12:20
Скраћена процедура враћања лажних азиланата

Из Министарства безбедности БиХ саопштено је да је ова одлуке важна јер ће омогућити више средстава за овај вид међународне заштите коју користе лица из ратних и подручја угрожених катастрофама, а "што су неодговорни грађани западног Балкана, па и БиХ, злоупотребљавали подношењем лажних захтева за азил, оптерећујући фондове европских држава за ову хуману намену".

И остале земље Европске уније/Шенген зоне увођењем скраћених процедура за обраду захтева за азил обезбедиле су да се нико од тзв. лажних азиланата неће дуго задржати у ЕУ, да се сви евидентирају, након чега им следи забрана уласка у земље ЕУ у трајању од две до пет година.

Из Министарства безбедности наводе да БиХ остаје на чврстом путу одговорног испуњавања међународних обавеза које су у најбољем интересу свих њених грађана, односно очувања безвизног режима, те ће наставити да сарађује са земљама ЕУ на повратку лажних азиланата у БиХ.

Према новим прописима земаља ЕУ, лажни азиланти мораће сами да сносе трошкове повратка, те стога Мониторинг тим упозорава грађане да не наседају на лажна обећања и не покушавају да злоупотријебе погодности безвизног режима.

 

Извор:Пресс.рс

Коментари / 0

Оставите коментар