Skraćena procedura vraćanja lažnih azilanata

Monitoring tim BiH za praćenje provođenja odluke o bezviznom režimu pozdravio je odluku Nemačke koja je BiH proglasila bezbednom zemljom i izmenila legislativu čime se skraćuje procedura obrade zahteva za azil sa nekoliko meseci na nekoliko dana.

Bosna i Hercegovina 02.10.2014 | 12:20
Skraćena procedura vraćanja lažnih azilanata

Iz Ministarstva bezbednosti BiH saopšteno je da je ova odluke važna jer će omogućiti više sredstava za ovaj vid međunarodne zaštite koju koriste lica iz ratnih i područja ugroženih katastrofama, a "što su neodgovorni građani zapadnog Balkana, pa i BiH, zloupotrebljavali podnošenjem lažnih zahteva za azil, opterećujući fondove evropskih država za ovu humanu namenu".

I ostale zemlje Evropske unije/Šengen zone uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahteva za azil obezbedile su da se niko od tzv. lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, da se svi evidentiraju, nakon čega im sledi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dve do pet godina.

Iz Ministarstva bezbednosti navode da BiH ostaje na čvrstom putu odgovornog ispunjavanja međunarodnih obaveza koje su u najboljem interesu svih njenih građana, odnosno očuvanja bezviznog režima, te će nastaviti da sarađuje sa zemljama EU na povratku lažnih azilanata u BiH.

Prema novim propisima zemalja EU, lažni azilanti moraće sami da snose troškove povratka, te stoga Monitoring tim upozorava građane da ne nasedaju na lažna obećanja i ne pokušavaju da zloupotrijebe pogodnosti bezviznog režima.

 

Izvor:Press.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar