Ко зна гдје иду паре?!

У невладиној организацији „Транспаренси Интернешнл“ су сумирали рад институција Босне и Херцеговине за вријеме и након поплава. Без обзира на подјелу ваучера у Српској и подјелу новца у Брчко Дистрикту, порука је иста свима – нисте реговали на вријеме, а ни сада то не чините.

Босна и Херцеговина 01.10.2014 | 22:46
Ко зна гдје иду паре?!

Транспаренси Интернешнел добио је петсто пријава за могуће злоупотребе у пружању помоћи становништву за вријеме мајских поплава, а од тога 23 су прослијеђене центрима јавне безбједности у Босни и Херцеговини.

На основу теренске анкете утврдили су како су институције БиХ, самим тим и РС, реаговале или нису, за вријеме мајских поплава.

Осим тога, нетраспарентна подјела помоћи, крађа хуманитарне помоћи, нејасни критеријуми по којима се она дијели, нетранспарентан рад пописне комисије и чак куповина гласова путем помоћи, углавном су жалбе грађана са подручја Маглаја, Шамца, Бијељине, Добоја, Бањалуке, Лакташа и осталих поплављених општина и градова.

Посебан фокус је на новцу који је Босна и Херцеговина добила на донаторској конференцији у јуну.

У Транспаренсију највише замјерају Влади Српске што никада, како кажу, није дала званичан број умрлих у Добоју. А страначка оприједељеност је била умјесто посљедњи, први проблем у појединим градовима, тврде у невладином сектору.

У Транспаренсију тврде да још нема тачно дефинисаног стратешког плана за обнову Босне и Херцеговине, а самим тим и Републике Српске, како би се штета санирала на прави начин. А страхују и да представници власти ништа научили на грешкама, уколико би се слична ситуација опет догодила.

Нису сигурни ни колико је тачно штета нанесена БиХ у поплавама, јер то нико, како кажу, није званично саопштио.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

црни

02.10.2014 13:35

питајте Додијга

ОДГОВОРИТЕ