Ko zna gdje idu pare?!

U nevladinoj organizaciji „Transparensi Internešnl“ su sumirali rad institucija Bosne i Hercegovine za vrijeme i nakon poplava. Bez obzira na podjelu vaučera u Srpskoj i podjelu novca u Brčko Distriktu, poruka je ista svima – niste regovali na vrijeme, a ni sada to ne činite.

Bosna i Hercegovina 01.10.2014 | 22:46
Ko zna gdje idu pare?!

Transparensi Internešnel dobio je petsto prijava za moguće zloupotrebe u pružanju pomoći stanovništvu za vrijeme majskih poplava, a od toga 23 su proslijeđene centrima javne bezbjednosti u Bosni i Hercegovini.

Na osnovu terenske ankete utvrdili su kako su institucije BiH, samim tim i RS, reagovale ili nisu, za vrijeme majskih poplava.

Osim toga, netrasparentna podjela pomoći, krađa humanitarne pomoći, nejasni kriterijumi po kojima se ona dijeli, netransparentan rad popisne komisije i čak kupovina glasova putem pomoći, uglavnom su žalbe građana sa područja Maglaja, Šamca, Bijeljine, Doboja, Banjaluke, Laktaša i ostalih poplavljenih opština i gradova.

Poseban fokus je na novcu koji je Bosna i Hercegovina dobila na donatorskoj konferenciji u junu.

U Transparensiju najviše zamjeraju Vladi Srpske što nikada, kako kažu, nije dala zvaničan broj umrlih u Doboju. A stranačka oprijedeljenost je bila umjesto posljednji, prvi problem u pojedinim gradovima, tvrde u nevladinom sektoru.

U Transparensiju tvrde da još nema tačno definisanog strateškog plana za obnovu Bosne i Hercegovine, a samim tim i Republike Srpske, kako bi se šteta sanirala na pravi način. A strahuju i da predstavnici vlasti ništa naučili na greškama, ukoliko bi se slična situacija opet dogodila.

Nisu sigurni ni koliko je tačno šteta nanesena BiH u poplavama, jer to niko, kako kažu, nije zvanično saopštio.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

crni

02.10.2014 13:35

pitajte Dodijga

ODGOVORITE