Стална контрола неба изнад БиХ

Центар Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ /БХДЦА/ у сарајевском насељу Неџарићи радиће пуно радно вријеме пет дана, а техника и контролори летења 24 сата свих седам дана, најавио је данас министар
транспорта и комуникација БиХ Дамир Хаџић.

Босна и Херцеговина 01.10.2014 | 16:39
Стална контрола неба изнад БиХ

Хаџић је нагласио да је преузимање контроле ваздушног простора процес који по фазама верификује и одобрава Еуроконтрол, те да је преузимање контроле неба почело и прије 1. октобра.

Према његовим ријечима, финална фаза транзиције почела је 15. септембра и трајаће до краја новембра, саопштено је из Савјета министара БиХ. 

Он је навео да је у току конверзија контролора летења БиХ на локални систем и карактеристике ваздушног простора, те да се почело са операцијама са смањеним капацитетом. 

"За систем контроле летења утрошено је око 38 милиона КМ. Од тога, око 34 милиона КМ осигурана су кредитним средствима ЕБРД-а, а пет милиона КМ је из буџета БХДЦА", рекао је Хаџић. 

Према његовим ријечима, сва инсталисана опрема успјешно је тестирана у сарадњи са сусједним пружаоцима услуга. "Што се тиче финансијске добити, до краја 2016. године очекивана добит је око 165 милиона КМ", каже Хаџић.

Према његовим ријечима, БХДЦА, као непрофитна агенција, дужна је да средства правда Еуроконтролу и намјенски их троши за опрему и школовање запослених који раде на пословима пружања услуга у ваздушној пловидби. 

"Назначена средства не могу се трошити за друге намјене. Корист земље се огледа у плаћању режија, ПДВ-а и царина на сву опрему и услуге које увози агенција, те ангажовањем локалних фирми за оперативне трошкове", рекао је Хаџић. 

Техничко особље школовало се на основу уговора о набавци и инсталацији опреме, док се оперативно особље /контролори летења/ школују на локалном симулатору у Мостару. 

Њиховим преласком у Сарајево, Центар у Неџарићима започеће иницијалне операције о чему ће јавност на вријеме бити обавијештена. 

Еуроконтрол је 13. августа званично објавио почетак транзиционог периода контроле БиХ над сопственим небом.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЦЦЦЦ

01.10.2014 15:45

Напокон... браво

ОДГОВОРИТЕ