Мљекарска индустрија пред проблемом

Мљекарска индустрија у БиХ налази се пред огромним проблемом, извозом млијека и млијечних производа у ЕУ, рекао је данас предсједник Управног одбора Удружења мљекарске индустрије БиХ Ведад Пашић.

Босна и Херцеговина 30.09.2014 | 16:03
Мљекарска индустрија пред проблемом

Пашић је након конститутивне сједнице Скупштине Групације прерађивача млијека и млијечних производа у БиХ изјавио новинарима да ће приоритет у раду Групације бити рјешавање питања извоза у ЕУ, у сарадњи са властима БиХ и ентитета.

Директор Сектора привреде у Спољнотрговинској комори БиХ Огњенка Лаловић истакла је да је након уласка Хрватске у ЕУ извоз из БиХ пао за 20 милиона КМ или 30 одсто.Лаловићева је истакла да се због тога сада траже алтернативна тржишта – Косово, Црна Гора и Македонија.

„БиХ мора да испуни све потребне услове да бисмо могли извозити своје производе у ЕУ“, рекла је Лаловићева.Према њеним ријечима, и данашња конститутивна сједница Скупштине Групације прерађивача млијека и млијечних производа одржана је због потребе за бољим позиционирањем млијечне индустрије у БиХ.

„Ми немамо пуно мљекара у БиХ, али оне чине 90 одсто нашег тржишта, а уједно су и извозно оријентисане“, рекла је Лаловићева, додавши да је због тога потребно ријешити проблеме извоза, као и стимулисати домаћу производњу.

Коментари / 0

Оставите коментар