Mljekarska industrija pred problemom

Mljekarska industrija u BiH nalazi se pred ogromnim problemom, izvozom mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, rekao je danas predsjednik Upravnog odbora Udruženja mljekarske industrije BiH Vedad Pašić.

Bosna i Hercegovina 30.09.2014 | 16:03
Mljekarska industrija pred problemom

Pašić je nakon konstitutivne sjednice Skupštine Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH izjavio novinarima da će prioritet u radu Grupacije biti rješavanje pitanja izvoza u EU, u saradnji sa vlastima BiH i entiteta.

Direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović istakla je da je nakon ulaska Hrvatske u EU izvoz iz BiH pao za 20 miliona KM ili 30 odsto.Lalovićeva je istakla da se zbog toga sada traže alternativna tržišta – Kosovo, Crna Gora i Makedonija.

„BiH mora da ispuni sve potrebne uslove da bismo mogli izvoziti svoje proizvode u EU“, rekla je Lalovićeva.Prema njenim riječima, i današnja konstitutivna sjednica Skupštine Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda održana je zbog potrebe za boljim pozicioniranjem mliječne industrije u BiH.

„Mi nemamo puno mljekara u BiH, ali one čine 90 odsto našeg tržišta, a ujedno su i izvozno orijentisane“, rekla je Lalovićeva, dodavši da je zbog toga potrebno riješiti probleme izvoza, kao i stimulisati domaću proizvodnju.

Komentari / 0

Ostavite komentar