Коме треба Комора инжењера пољопривреде?

Од доношења Закона о Комори инжењера пољопривреде протекло је пет година.

Република Српска 30.09.2014 | 14:22
Коме треба Комора инжењера пољопривреде?

Та комора данас нема ни свог предсједника, нити органе управе, нема ни пословне просторије, телефон нити било какве комуникације са агрономима, од којих се према том закону траже стручна усавршавања и лиценца за рад.

Коме и зашто треба ова комора?

Закон о Комори инжењера пољопривреде, те 2009. године, је најављен као револуционаран, реформски и злата вриједан, јер захтјева стално усавршавање агронома и сваких пет година обнављање лиценце за рад. Више од једног мандата је потрошено да ова комора заживи.

"И јесте, али на папиру и противно закону, тврде у НВО Аграрни информациони центар.Комора је кратко функционисала, док предсједник Ђојо Арсенијевић није преминуо. За ових пет година, наводног  постојања коморе, није учињен ниједан корак. Питам коме она као таква уопште и треба", пита Миљевић и одговара:

"Премда се у оснивачком акту коморе наводи да ће она  бити -независна, самостална и професионална организација-  евидентно је да  њен рад  диктира  ресорно министарство, па се поставља  и питање њене  аутономности", истиче Миљевић.

И питали смо  творца израде Закона о комори и још увијек актуелног, додуше само на папиру, предсједника Изворног одбора коморе Бориса Пашалића, који је у међувремену постао помоћник министра. Он признаје да комора не функционише, али се нада да  ће се то промјенити до краја године, када ће након пет мукотрпнних година свјетло дана, коначно, угледати и Правилник о полагању испита, кога, како Пашалић тврди, још само мора верификовати скупштина коморе.

"Ако је потребно више година да профункционише једна комора, колико онда агрономи морају чекати на озбиљне реформе у тој области", пита Миљевић, који је и сам незапослени  пољопривредни инжењер. 

"Запошљавање и усавршавање младих људи и споровођење закона, изгледа да ову власт не дотиче много", констатује Миљевић.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Василије

30.09.2014 12:42

Ма какве коморе и бакрачи.Оне се озаконе да се ухљебе назови кадрови владајуће олигархије,то је свакоме јасно.Још само да знамо колико су пара са наших леђа потрошили за нерад !Отјерајмо банду!

ОДГОВОРИТЕ