Референдум и у Шпанији?

Државни савет Шпаније препоручио је влади да се обрати Уставном суду поводом декрета о заказивању референдума у Каталонији. Према плановима власти те аутономије, Каталонци треба у новембру да одговоре на питање да ли су за то да Каталонија постане држава.

Свијет 29.09.2014 | 11:30
Референдум и у Шпанији?

Шпански Државни савет усвојио је у недељу једногласно одлуку о потенцијалном референдуму, али је потребно и да је влада Маријана Рахоја на ванредној седници одобри, преноси Тањуг. 

Уколико буду усвојени, влада ће се обратити Уставном суду са жалбом на закон и декрет који је потписао каталонски премијер Артур Мас.

Уколико суд прихвати да разматра жалбу владе, у складу са важећим законодавством до доношења одлуке закон и декрет сматраће се неважећим, а изјашњавање неће бити могуће.

Мас је у суботу потписао декрет о одржавању референдума о независности тог региона Шпаније заказаном за 9. новембар, а на снагу је истог дана ступио и закон о изјашњавању који, по мишљењу власти у Барселони, омогућује да се одржава плебисцит без званичне сагласности Мадрида.

Према плановима власти те аутономије, Каталонци треба у новембру да одговоре на питање да ли су за то да Каталонија постане држава, и уколико да, желе ли да постане независна држава.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бијељинац

29.09.2014 09:35

Ако Бог да ,и Република Српска це ускоро..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

29.09.2014 10:22

Само се одцјепљуте, нека виде шта су нама урадили!

ОДГОВОРИТЕ