Referendum i u Španiji?

Državni savet Španije preporučio je vladi da se obrati Ustavnom sudu povodom dekreta o zakazivanju referenduma u Kataloniji. Prema planovima vlasti te autonomije, Katalonci treba u novembru da odgovore na pitanje da li su za to da Katalonija postane država.

Svijet 29.09.2014 | 11:30
Referendum i u Španiji?

Španski Državni savet usvojio je u nedelju jednoglasno odluku o potencijalnom referendumu, ali je potrebno i da je vlada Marijana Rahoja na vanrednoj sednici odobri, prenosi Tanjug. 

Ukoliko budu usvojeni, vlada će se obratiti Ustavnom sudu sa žalbom na zakon i dekret koji je potpisao katalonski premijer Artur Mas.

Ukoliko sud prihvati da razmatra žalbu vlade, u skladu sa važećim zakonodavstvom do donošenja odluke zakon i dekret smatraće se nevažećim, a izjašnjavanje neće biti moguće.

Mas je u subotu potpisao dekret o održavanju referenduma o nezavisnosti tog regiona Španije zakazanom za 9. novembar, a na snagu je istog dana stupio i zakon o izjašnjavanju koji, po mišljenju vlasti u Barseloni, omogućuje da se održava plebiscit bez zvanične saglasnosti Madrida.

Prema planovima vlasti te autonomije, Katalonci treba u novembru da odgovore na pitanje da li su za to da Katalonija postane država, i ukoliko da, žele li da postane nezavisna država.

Izvor: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bijeljinac

29.09.2014 09:35

Ako Bog da ,i Republika Srpska ce uskoro..

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

29.09.2014 10:22

Samo se odcjepljute, neka vide šta su nama uradili!

ODGOVORITE